23948sdkhjf

Populære flødeboller er dyre i strøm - nu må chokoladefabrik tænke kreativt

Hos Aalborg Chokoladen kan direktør John Aslak Jensen mærke, hvordan krisen - og de stigende priser på alt - kradser.

Ikke blot på hans egen fabrik, men også hos kunderne.

- Vi har oplevet butiksejere, der ringer nærmest grædende og fortæller, at de ikke ved, om de overlever det her. Og vi kan også mærke, at vi skal rykke vores kunder lidt mere for betaling nu, end vi plejer. Nogen tager forståeligt nok lidt ekstra kredit, siger John Aslak Jensen.

På hans chokoladefabrik i Aalborg Øst har de travlt med at pakke de håndlavede fristelser i adventskalendere og juleæsker, der skal ud i butikkerne. Tiden op til jul er - sammen med månederne før påske - de travleste på hele året.

Imens løber produktionsomkostningerne lige så stærkt som overtrækschokolade på flødebollerne - en af fabrikkens store sællerter.

Selv om de forsøger at spare, er chokoladefabrikkens udgifter til strøm steget med cirka 50 procent.

Tidligere stod maskinerne standby hele aftenen og natten, så produktionen hurtigt kunne genoptages næste morgen. Nu bliver alt i produktionen - på nær et enkelt kølerum - slukket, når der er fyraften klokken 16.

- En krone mere her og der bliver jo hurtigt til mange penge. Vi skal nok klare det her. Vores salg går godt. Men det er voldsomt, de udfordringer alle i dag er under. Specielt når tingene er udefrakommende, og man ikke selv er herre over dem, siger John Aslak Jensen.

Han har købt stort ind af emballage, så han undgår de værste prisstigninger på den front, og så har han skruet lidt på arbejdstiderne. Nu arbejdes der lidt længere i pakkeriet fredag og lørdag, så fabrikken og de strømslugende maskiner kan stå slukket hele søndag.

Elregning fordoblet

John Aslak Jensen understyreger, at det "ikke skal lyde som en klagesang", når han fortæller om de galopperende priser.

- Men butikkerne - vores kunder - køber ikke så store ordrer, som de plejer. Vi kan mærke, at forbrugerne er tilbageholdne med at købe produkter som vores. Tydeligt endda, siger direktøren, der derfor også er tilbageholden med at sætte priserne op.

- Vi har lavet en prisstigning på 10 procent. Men vi hæver dem ikke kontinuerligt, sådan som nogen gør. Jeg synes, det er svært, hvis en æske chokolade til 99 kroner pludselig skal koste 125-135 kroner, siger John Aslak Jensen, der oprindeligt er udlært kok og tjener.

For 16 år siden fik han lyst til at prøve noget nyt. Så han købte virksomheden i Aalborg. Med i handlen var tre maskiner - en maskine til temperering af chokoladen, en til overtrækning - og så en opvaskemaskine. I dag har fabrikken 18 fastansatte - foruden 25 pakkemedarbejdere, som kan hives ind i travle perioder.

Maskinparken er også vokset betydeligt. Senest har fabrikken - der i øvrigt bruger 60 tons chokolade om året - investeret i yderligere tre store dragerings-tromler. De er fabrikkens helt store strømslugere og en stor del af årsagen til, at fabrikkens strømregning er fordoblet fra 45.000 til 91.000 i kvartalet.

- Samtidig er råvarepriserne steget voldsomt. For eksempel er det økologiske hindbærpulver, som vi bruger til at pynte med, steget til mere end det dobbelte. Et kilo plejede at koste 400 kroner. Nu koster det 1.000 kroner, fortæller John Aslak Jensen.

Byggeri sat på hold

Æsker og andet emballage til chokoladen er også blevet dyrere. Og endelig steg prisen på chokolade tilbage i foråret med 15 procent.

- Verdens største producent af chokolade, belgiske Callebaut, har ikke kunnet levere chokolade siden maj, fordi de har fået salmonella ind på deres fabrik. Så i øjeblikket er det faktisk svært at skaffe chokolade, og hvid chokolade er nærmest umuligt. Heldigvis har vi en mindre leverandør, som vi har købt 25 paller ind hos.

Planerne om en ny chokoladefabrik på havnen i Aalborg er sat på hold. Selv om fabrikken mangler plads i sine nuværende lokaler på Troensevej, er det for dyrt at bygge lige nu.

- Tegningerne var klar, og grunden var købt. Alt var klar. Men i januar fik vi at vide, at prisen var steget med 2,5 millioner. Så tænkte jeg "ah, lad os lige vente," siger John Aslak Jensen.

- Men vi skal nok komme igennem det her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078