23948sdkhjf

Klumme: Russisk vækst åbner muligheder for dansk landbrug

Ruslands solide vækstrater smitter af på landbruget, der nu står overfor en gennemgående renovering. Oplagt mulighed for danske virksomheder, mener Dansk Industri.
Transitionen fra plan- til markedsøkonomi har ikke været let for Rusland.

Sammen med kommunismen faldt de enorme statsgarantier til landbruget, og russiske landmænd skulle for første gang overtage styringen selv.

Nu, 21 år senere, er sektoren for alvor ved at komme op i fart, og flere og flere danske landbrugsvirksomheder er derfor begyndt at kigge østpå for nye vækstmuligheder. Og ikke uden grund – i løbet af de sidste fem år er den totale produktion for hele sektoren steget med 28,8 procent. Herunder kan nævnes afgrøder der voksede med 31,9 procent imens kødproduktionen voksede med hele 36 procent.

Lovende fremtidsperspektiver
Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, denne fremgang vil dæmpes.

Fra næste år igangsættes et officielt udviklingsprogram der efter planen skal udmunde i russisk nettouafhængighed i 2020. Dette skal bl.a. opnås igennem en statspakke på 465 mia. DKK der skal udbygge agro-infrastrukturen, yde støtte private landbrug samt finansiere forskning der kan reducere klimaets påvirkning på afgrøder. Fremadrettet spås landbruget en vækst på ca. 4 procent årligt.

Dansk Industri’s Managing Director i Moskva Hans Wicks, ser positivt på udviklingen:

- Givet Danmarks komparative styrke inden for landbruget, er vi i en oplagt position til at kapitalisere på den russiske udvikling. Her hos DI Moskva kan vi mærke den øgede opmærksomhed fra en række forskellige dele af dansk landbrug der ønsker at forhøre sig om mulighederne herovre - alt fra staldinventar til kornproduktion, siger han.

Søg rådgivning
I kraft af landets nyerhvervede WTO medlemskab kan danske eksportvirksomheder desuden se frem til deres produkter bliver mere konkurrencedygtige. Den russiske told på industri/landbrugs-produkter er nemlig sat til at falde med ca. 30 procent over de kommende år.

Dog mener DI’s Hans Wicks man bør søge kvalificeret rådgivning før man rykker ind på markedet:

- Rusland er stadig et land, der forlanger grundig planlægning. Hvis man ikke har gjort sit fodarbejde godt, kan en af klausulerne i frihandelsaftalen eksempelvis ende med at spænde ben for hele processen før man er kommet ordentligt i gang.

DI International Business Development er DI’s internationale konsulentafdeling. Med kontorer i København, Shanghai, Xuzhou, Moskva, Mumbai, Sao Paulo og New York hjælper DIBD danske virksomheder ind på nye markeder.

For at få mere at vide om, hvordan DI kan hjælpe din virksomhed ind på det Russiske marked, kontakt Managing Director Hans Wicks på telefon +7 (495) 424 9559, +45 20226283, eller hawi@di.dk,. http://www.di.dk/dibd
[/box]
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079