23948sdkhjf

Danmarks position som verdens økologi-duks er truet

Verdens førende messe for økologiske fødevarer, Biofach, løber i disse dage af stablen i Nürnberg med deltagelse fra 30 danske virksomheder, hvor de forsøger at charmere sig ind på de udenlandske supermarkedshylder.

Ifølge en ny rapport fra forskningscentret FiBL indtager Danmark fortsat førstepladsen over lande i verden med den højeste økologiske markedsandel på 13 procent i 2021, men flere udfordringer kan vælte Danmark af pinden, advarer Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

- Der er ingen tvivl om, at 2022 har været udfordrende for hele fødevaresektoren og dermed også for økologien på grund af inflation, energikrise og krigen i Ukraine. Det betyder, at det er nu, vi skal arbejde ekstra hårdt og stå sammen både politisk, i detailhandlen og som forbrugere for at spille økologien stærkere, siger Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- Markedet er i et kæmpe dilemma. På den ene side har forbrugerne færre penge til fødevarer end for blot et år siden, og på den anden side er der stadig et stort forbrugerfokus på at købe økologiske fødevarer, der bidrager til den grønne omstilling. Hvis vi både skal gribe det krav og samtidig styrke markedet, kræver det en fælles indsats.

Østrig og Schweiz i hælene

Ifølge Økologisk Landsforening forventest salget af økologiske fødevarer i 2022 at falde i forhold til rekordomsætningsårene i 2020 og 2021, hvor corona-pandemien skabte en eksplosiv vækst i salget. Det kan være med til at sætte det økologiske verdensmesterskab under pres.

- Andre lande som Østrig og Schweiz ligger lige i hælene på os med godt 11 pct. økologisk markedsandel, og vi kan risikere at blive slået på målstregen, siger Pernille Bundgård.

”Den danske fordel er, at vi har mange økologiske brands og et stort økologiske sortiment. Det skal vi blive ved med at have ved at stille krav som forbruger, støtte op som detailhandel og bane vejen som politiker for eksempel ved at nedsætte momsen på økologi, som EU Kommissionen har foreslået.

Fokus på Biofach

I disse dage arbejder Økologisk Landsforening sammen med 30 danske virksomheder og organisationen Bio Aus Dänemark på at få dansk økologi ind på udenlandske supermarkedshylder på messen Biofach i Nürnberg. 

Og ifølge rapporten fra FiBL er det stadig USA, Tyskland og Frankrig, der er de førende økologiske markeder i verden og derfor også interessante for danske fødevarevirksomheder.

- Men vi er selvfølgelig også i kontakt med indkøbere fra en lang række andre lande, hvor økologien får øget opmærksomhed, fortæller Pernille Bundgård.

Ifølge rapporten ”The World of Organic Agriculture” er økologien er i vækst på verdensplan. Der blev i 2021 solgt økologiske fødevarer for 931,4 milliarder kroner sammenlignet med 894,2 milliarder kroner i 2020. Også det økologiske landbrugsareal blev øget i 2021, så det nu udgør 1,6 pct. af det samlede landbrugsareal i verden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079