Arla Foods overtager Lurpak
På en ekstraordinær generalforsamling har Mejeriforeningen tirsdag besluttet at overdrage rettighederne til Lurmærket til Arla Foods.
Det meddeler Mejeriforeningen oven på længere tids forhandlinger og en ekstraordinær generalforsamling tirsdag.
Aftalen indebærer, at Arla Foods betaler 150 mio. kr. for rettighederne til varemærket. Øvrige danske mejerier, der hidtil har haft mulighed for produktion af Lurpak, bevarer denne mulighed i fremtiden via en licens-ordning.
- Vi har i aftalen lagt vægt på at sikre mærket som et dansk varemærke, der fortsat kan udvikles til gavn for de danske mejerier og danske arbejdspladser, og at de øvrige mejerier fortsat har muligheden for at være med. Lurpak vil også fremover blive produceret af dansk mælk på mejerier i Danmark. Det er i tråd med Lurpaks ånd, fortæller Mejeriforeningens direktør, Jørgen Hald Christensen.
Læs også: Minister kaldt i samråd før Lurpak-salg
Mærket blev opfundet af de danske mejerier i 1888 og officielt registreret som varemærke i 1901. I begyndelsen af 1900-tallet bad de daværende ca. 1500 mejerier staten om at stå for administrationen, hvilket staten accepterede mod, at erhvervet betalte for det. Sidenhen har staten givet det fulde ejerskab tilbage til Mejeriforeningen.
Alle mejerier med dansk mælk har kunnet benytte Lurmærket gennem tiden, og de danske mejerier har investeret milliarder i opbygningen af Lurpak.
- Gennem tiden har der været forskellige set-ups for at beskytte interesserne omkring Lurpak. Det her er en ny måde at sikre mange års arbejde og markedsføring af Lurpak, så mejerierne kan bruge det i fremtiden, siger Jørgen Hald Christensen.
Afventer fødevareministerens godkendelse
De seneste ti år er omsætningen af Lurpak fordoblet, og med et årligt salg på over tre milliarder er Lurpak således i dag et af de største eksportvaremærker, der bidrager til vækst og valutaindtægter i Danmark. I de kommende år satser den nye ejer, Arla Foods, på, at Lurpak skal bredes ud på flere markeder.
- Lurpak er på vej til at tage det næste spring. Det betyder, at vi vil investere mere langsigtet og massivt i yderligere ekspansion og innovation af Lurpak-mærket på nye markeder. Arla har brug for at vide, at vi har sikkerhed for den øgede risiko, vi tager ved at investere i nye, fjerne markeder, siger Jais Valeur.
Inden overdragelsen er en realitet, skal den godkendes af fødevareminister Mette Gjerskov.
Fakta om Lurpak
• Der sælges i dag Lurpak for ca. 3 mia. kr.
• Lurpak-omsætningen er fordoblet de seneste 10 år.
• Lurmærkerne har været anvendt siden 1888 af de danske mejerier og et statsautoriseret varemærke siden 1901.
• Lurmærkerne har siden 1997 været ejet af Mejeriforeningen.
• Der sælges i dag Lurpak for ca. 3 mia. kr.
• Lurpak-omsætningen er fordoblet de seneste 10 år.
• Lurmærkerne har været anvendt siden 1888 af de danske mejerier og et statsautoriseret varemærke siden 1901.
• Lurmærkerne har siden 1997 været ejet af Mejeriforeningen.