Kineserne tørster efter danske kernekompetencer
’Essensen af dansk luksus er et koldt glas vand fra hanen’, lød én af konklusionerne fra et dansk brandingseminar i den kinesiske millionby Shanghai.
Hendes bekymring bygger på nye målinger, der viser at vandkvaliteten i Beijing, der ellers har været en af landets bedste, er forværret betydeligt de seneste år. Selv har hun ikke drukket fra hanen i 20 år, præcis som flere af hendes venner og bekendte. Zhao forklarer, at vandkvaliteten i hovedstaden tidligere har været på niveau med Tysklands, men at den tid for længst er forbi.
Forvirringen er total
Et af de helt store problemer med det kinesiske drikkevand er den manglende viden om, hvad man hælder i glasset. I kølvandet på Zhaos udtalelser har en lang række talsmænd for diverse myndigheder blandet sig i debatten, hver med deres bud på, hvorfor man trygt kan drikke vandet.
Liang Li, talsmand for Beijing Waterworks Group, der er ansvarlig for vandforsyningen i hovedstaden, siger, at vandet i hanen er sikkert og overholder de nationale standarter, hvilket Zhao heller ikke benægter. Dette til trods er frygten bland beboerne stor – for hvem kan man stole på?
Testen viser, at nitratbeholdningen i vandet er højere end 9 mg/l, mens den nationale standart er 10 mg/l. Men det er ikke de isolerede tal, der bekymrer Zhao mest. Det virkeligt skræmmende er, hvor hurtigt forureningen forværres:
Ifølge Zhao, var nitratniveauet for bare seks år siden 2 mg/l og i 2011 på blot 5 mg/l.
Ny synder fanges ikke med gamle metoder
Sammen med andre beboere går Zhao langs Beijings floder og vandreserver i weekenden, for at holde øje med forureningen. Her ser hun skrald i floderne og flere steder render kloakafløb direkte ud i vandet, der senere ender i indbyggernes haner.
Mens den store fare i drikkevandet tidligere var tungmetaller, som bly og arsenik, er det i dag det organiske affald, så som animalske og menneskelige restprodukter, som kan bære colibakterier, der udgør den største fare. Tidligere var det fabrikkerne, der forurenede vandet, men de er nu flyttet ud af byerne, og i dag er det beboerne selv og de mangelfulde distributionssystemer, der bærer skylden.
Brug for langsigtede initiativer
Denne nye forureningsform gør, at de fysiske behandlingsanlæg ikke længere er nok, men at kemiske metoder må i brug, og det er her de danske kompetencer kommer ind i billedet.
I skyggen af den forringede vandkvalitet og frygten for det samme, opstår et nyt behov, hvorfra vandrensningsindustrien blomstrer. Og denne står overfor et hav af muligheder, lyder det fra industrien selv. Eksempelvis udtaler Liu Dong, der sælger vandrensningssystemer til husholdninger, at salget er stedet med 50pct. de seneste fem år.
Danske kernekompetencer på området
Ifølge DI’s Managing Direktor i Kina, Glen Mikkelsen, er det svært at overse mulighederne for danske virksomheder i dette perspektiv.
Det er ikke kun i Beijing situationen er slem. Også i Shanghai, hvor jeg er bosat, og flere af Kinas andre millionbyer, er udviklingen på området bekymrende. Ikke desto mindre er det umuligt at overse de store muligheder, der opstår for danske vandteknologivirksomheder i lyset heraf.
Hvis du vil vide mere:
Kontakt Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn, eller Branch Manager Josefine Kern Jensen, +86-139-1874-8391, jkj@diab.cn, for mere viden om netop din virksomheds muligheder for etablering på det kinesiske marked.
DIBD
DI-Asia Base er en del af DIBD – DI’s internationale konsulentafdeling. Med kontorer i København, Shanghai, Xuzhou, Moskva, Mumbai, Sao Paulo og New York hjælper DIBD danske virksomheder ind på nye markeder. www.dibd.dk