23948sdkhjf

Danske mælkeproducenter står til at miste 600 mio. kroner

EU Kommissionen vil forringe forholdene for danske mælkeproducenter til fordel for svine- og planteavl.
Danske kvægproducenter kan gå nogle trange år i møde, hvis EU Kommissionens forslag om den såkaldte interne omfordeling bliver ført ud i livet. Mette Gjerskov sætter derfor stærkt ind på at feje forslaget af bordet.

- Kommissionens forslag til intern omfordeling vil indebære dramatiske indtægtsforskydninger mellem landmænd i Danmark og ramme landmænd med kvæg. Det er helt uacceptabelt, og derfor arbejder jeg aktivt for en bedre løsning, siger Mette Gjerskov.

Mister op mod 50 pct. støtte
Som en del af EU’s landbrugsreform vil Kommissionen lave nogle regler, der i højere grad bestemmer, hvordan de enkelte medlemslande skal fordele deres landbrugsstøtte. Hvis det bliver gennemført, så vil de danske mælkeproducenter miste over 600 mio. kr. årligt til fordel for svine- og planteproducenterne.

For en del af mælkeproducenterne, vil det betyde, at de mister op i mod halvdelen af støtten. I stedet arbejder Danmark sammen med blandt andre det irske formandskab for en model, hvor støtten reduceres med mere spiselige 4-6 pct.

- For mig er det meget vigtigt, at Kommissionens forslag om intern omfordeling ikke bliver en del af reformen. Intern omfordeling skal ikke hive gulvtæppet væk under mælkeproducenterne og ramme særlige egne af landet, som Vestjylland og andre yderområder, siger Mette Gjerskov.

Reformen af den direkte støtte bliver ikke klar til at gå i luften fra første januar 2014 som oprindeligt planlagt. Derfor lægger EU-Kommissionen op til at give mulighed for at køre det eksisterende system videre i 2014. Det betyder, at det kan blive muligt at vælge at fortsætte med den såkaldte handyrpræmie til kvægbrugere også næste år.

- Ordningen med handyrpræmien er ikke en blomst, der har groet i min baghave. Men kvægbruget er i knæ og jeg vil selvfølgelig også tage kvægbrugets situation med i den samlede prioritering, når vi tager en beslutning om handyrpræmien, siger Mette Gjerskov.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08