Over 400 økologiske spisemærker
Fødevareminister Mette Gjerskov overrakte onsdag 12 nye økologiske spisemærkerr, hvormed andelen af spisesteder på landsplan er steget til over 400.
- Nu er folk ude i køkkenerne for alvor begyndt at kende Det Økologiske Spisemærke og stræbe efter det.
Sådan sagde fødevareminister Mette Gjerskov, inden hun i går på Copenhagen Food Fair overrakte 11 Økologiske Spisemærker ved en stor økologisk frokost, som var arrangeret af Økologisk Landsforening, Fødevarestyrelsen og Copenhagen Food Fair. Således kan mere end 400 spisesteder nu prale af Det Økologiske Spisemærke.
- Det gør mig altid varm om hjertet at møde de folk, der arbejder i køkkenerne og er klar til at tænke i nye baner for at give plads til økologi. Og det er dejligt at opleve den stolthed, det giver dem, sagde Mette Gjerskov og påpegede, at den gode smag og kvalitet i hverdagen både har en positiv effekt på dem, der spiser maden og dem, der laver den.
Også direktøren i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, lagde i sin tale vægt på den faglige stolthed, det giver medarbejderne i køkkenerne, når de begynder at arbejde med økologi.
- Mange køkkenfolk bliver bidt af det, fordi de oplever, at der kommer fokus på det gode håndværk. De Økologiske Spisemærker er med til at skabe stolthed, fordi de dokumenterer og synliggør den indsats, som køkkenteamet gør.
Økologi vokser i foodservice-branchen
Den økologiske frokost fulgte i kølvandet på en tirsdag, hvor økologi var omdrejningspunkt på hele fødevaremessen under overskriften ’Økologi på Køkkenvejen’.
Det er især den voksende øko-interesse i foodservice-branchen, der var årsag til det store fokus på økologi ved Copenhagen Food Fair. Det økologiske salg til landets storkøkkener voksede fra cirka 456 mio. kroner i 2009 til cirka 918 mio. kroner i 2012 og er således fordoblet på tre år.
Økologisk Landsforening havde samlet 42 økologiske virksomheder på Den Økologiske Fællesstand til Copenhagen Food Fair, hvilket er det største økologiske fremstød hidtil.
Følgende modtog Det Økologiske Spisemærke onsdag:
- Det Naturvidenskabelige fakultet, Hc Ørsteds instituttet v/ Fazer Food Service (bronze)
- Ministeriet for Videnskab v/ Fazer Food Service (bronze)
- Sølund Plejehjem (bronze)
- Rundskuedagens Plejecenter (sølv)
- Børnehuset 8-tallet (guld)
- Københavns Kommune på vegne af 34 EAT skole (sølv)
- Rønneholm Integreret Institution (guld)
- Lynghuset, social institution (guld)
- Bispebjerghjemmet, plejehjem (Sølv)
- Børnehusene Kokkedal (guld)
- Bostedet Hyldeblomsten (sølv)
- Eriksminde Efterskole (bronze)(sølv)
Det Økologiske Spisemærke
Spisemærket findes både i bronze, sølv og guld og gives til spisesteder, der kan dokumentere køkkenets økologiandel. Bronzemærket betyder, at 30-60 procent af den mad, der serveres, er økologisk. Sølvmærket dokumenterer, at køkkenet har en økologiandel på 60-90 procent. Og guldmærket tildeles køkkener med hele 90-100 procent økologisk mad.
Spisemærket findes både i bronze, sølv og guld og gives til spisesteder, der kan dokumentere køkkenets økologiandel. Bronzemærket betyder, at 30-60 procent af den mad, der serveres, er økologisk. Sølvmærket dokumenterer, at køkkenet har en økologiandel på 60-90 procent. Og guldmærket tildeles køkkener med hele 90-100 procent økologisk mad.