23948sdkhjf

Det er snart tid for vinterdæk – eller er det?

Der er ofte en hel del tvivl om, hvornår vi bør skifte til vinterdæk.

Efterhånden er der mange billister her til lands, der skifter dæk i forhold til årstiden. Det vil sige, at langt de fleste billister ved, at sikkerhedsmæssigt er det bedst at køre med sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren. Det billister til gengæld ofte ikke ved er præcist, hvornår sommerdækkene skal udskiftes med vinterdæk.

Der er stor tvivl blandt billister
Når efterårsvejret bringer regn og vind med sig, og træerne gradvist taber sine blade, vil danske billister igen stå med spørgsmålet om, hvornår de skal skifte til vinterdæk, for at kunne færdes sikkert på vejene. Der er nemlig rigtig mange, der er i tvivl om, hvornår det rigtige tidspunkt er for dækskiftet. Er det i begyndelsen af oktober, når vi begynder at kalde årstiden for efterår, eller er det først et stykke inde i november, hvor den første rigtige sne kan være lige om hjørnet?

Rundspørge blandt billister
Tidligere i år lavede Michelin – dækproducenten – et rundspørge angående dækskifte. Her svarede 25 procent af de spurgte bilejere, at de ikke er sikre på, hvornår skiftet til vinterdæk bør ske. Blandt yngre billister, der deltog i rundspørgen, var mere end 50 procent i tvivl, mens 33 procent af billister mellem 30 år og 49 år ikke var sikre på, hvornår vinterdækkene skulle findes frem.

En god tommelfingerregel
I Danmark kan temperaturen svinge rigtig meget. Så selvom der er stor opbakning blandt billister til at få skiftet til vinterdæk, når året går på hæld, så de ikke er til fare for hverken sig selv eller andre på de danske veje, kan tvivlen melde sig på grund af det ustadige vejr. Til tider er det iskoldt allerede i september for så at være skønt lunt efterårsvejr ugen efter. Det gør det meget svært at skifte på basis af vejret. Derfor kan man bruge følgende tommelfingerregel, der skal skiftes til vinterdæk:

- Hvis vejene er våde hovedparten af tiden

- Eller når temperaturen dykker ned under 5 grader.

Det betyder for det meste, at det er en rigtig god ide at skifte til vinterdæk fra midt oktober til slut oktober og beholde dem på bilen til midten af april. I den periode – oktober til april – ligger temperaturerne ofte nede i nærheden af 5 grader og vejbanen er ofte våd, dækket af sne eller frostramt.

Er du i tvivl om, hvilken størrelse og type dæk, der passer på din bil? Så kan du lave en søgning på et af de store dækfirmaer hjemmesider og få et overblik med det samme – En hjemmeside er Quickpot.dk

Kør altid med vinterdæk om vinteren
Ifølge en test, som FDM udførte i 2014 har vinterdæk en meget kortere bremselængde – næsten 30 procent – når vejen er våd om vinteren end sommerdæk har. I tilfælde af sne på vejen er vinterdækkets bremselængde helt op imod 44 procent kortere end et sommerdæks. Så der er sikkerhedsmæssigt ingen tvivl om, at man skal køre med vinterdæk om vinteren. Til gengæld er der nogle billister, der fejlagtigt tror, at de kan beholde vinterdækkene på bilen hele året.

ør ikke på vinterdæk om sommeren
Ligesom vinterdæk er udviklet til at øge sikkerheden på de vinterkolde veje, er sommerdæk udviklet til at få os så sikkert som muligt gennem trafikken på varme sommerveje. De to dæktyper er helt forskelligt konstrueret netop, fordi de skal bruges under meget forskellige vilkår. Vinterdækket er lavet af en noget blødere gummi end sommerdækket og har et andet dækmønster. Den bløde gummi gør, at dækket bliver meget blødt i sommervarmen og er sværere at styre end de hårdere sommerdæk. Sommerdækkene bliver til gengæld for hårde og får et dårligere vejgreb på kolde veje.

Vinterdækkets mærkning
Et vinterdæk skal have en særlig mærkning for, at man kan være sikker på, at det er et rigtigt vinterdæk. Der skal stå bogstaverne M og S på dækket. De står for Mud & Snow. Derudover skal vinterdækket være mærket med et symbol med tre bjergtoppe og et snefnug eller med forkortelsen 3PMSF, som står for Three Peak Mountain Snowflake. Mærkningen dokumenterer, at dækket kan opfylde kravene til blandt andet trækevnen på vinterunderlag.

 

 

 

Send til en kollega

0.019