23948sdkhjf

Dansk fødevareteknologi i topform

De ingeniørtunge eksportører af procesudstyr til fødevareindustrien leverer i øjeblikket rekordregnskaber på stribe. Den udvikling bekræfter, at innovation og produktion ikke kan leve uden hinanden, vurderer ekspert og spår yderligere vækst.
Ingeniøren har foretaget et branchetjek af eksportører af produktionsudstyr til bryggerier, mejerier, svineslagterier, fjerkræslagterier og fiskefabrikker. Og tendensen er klar. De leverer alle trods krise det ene rekordregnskab efter det andet.

GEA Process Engineering leverede i 2012 sit bedste årsregnskab til dato med et overskud på 1,2 mia. kr., mens Foss Instruments i 2012 hævede sin omsætning med 9 pct. til 1,7 mia. kr. og dermed også slog all time high record.

Fødevareteknologi kan overhale fødevareeksport
- Værdien af eksporten af procesudstyr til fødevareindustrien vil i løbet af en årrække overstige selve eksporten af fødevarer, forudsiger Jens Adler-Nissen, professor ved Afdeling for Fødevareindustriel Forskning, DTU Fødevareinstituttet.

Han uddyber over for Ingeniøren, at vi inden for de næste år kommer til at opleve et byggeboom af mejerier, slagterier og andre fødevareforarbejdende industrier, der skal betjene den hastigt voksende middelklasse i Asien, Sydamerika og Afrika. Hertil besidder danske leverandører stor knowhow inden for driftssikkerhed, energiforbrug og fødevaresikkerhed, og ifølge Jens Adler-Nissen kan danske eksportører derfor se frem til et stort og spændende væksteventyr. Vi har kun set begyndelsen,supplerer han.

Og udviklingen bekræfter i øvrigt den tese, at produktion og teknologisk innovation ikke kan leve uden hinanden, fortsætter han:

- Det er en vigtig pointe i diskussionen om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden: Hvis ikke vi har vores slagterier og mejerier, opretholder vi heller ikke en succesfuld udstyrsindustri. Ingeniørerne og smedene hos udstyrsproducenterne er vant til at afprøve deres ideer på produktionslinjerne på det lokale mejeri eller slagteri. Man er vant til en tæt kontakt med kollegerne i fødevareindustrien, som fortæller om deres forventninger til den næste generation af udstyr, siger Jens Adler-Nissen afsluttende.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079