23948sdkhjf

Nøglehullet er populært - men mange ved ikke, hvad det betyder

Næsten alle forbrugere kender Nøglehullet, men mange ved ikke, hvad mærket står for.

Det viser rapporten ’Danskernes sundhed 2022 – om kost, klima og madvaner’, som Epinion har lavet for Fødevarestyrelsen.

Ifølge undersøgelsen svarer godt 30 procent af forbrugerne, at de går efter Nøglehulsmærket, når de køber ind. Men forbrugertesten viser også,  at 43 procent af forbrugerne ikke lægger mærke til Nøglehullet, når de køber ind.

Derfor er der brug for at sætte spot på Nøglehullet, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen i en pressemeddelelse:

- Det er positivt, at så mange navigerer efter Nøglehulsmærket, når de handler. Men vi vil gerne have endnu flere til at vælge Nøglehullet, fordi det gør det nemmere at træffe sunde valg. Mærket guider forbrugerne til at købe mad med flere fuldkorn og kostfibre, og mindre fedt og salt, siger hun.

Hvad er Nøglehullet?

  • Nøglehullet er Fødevareministeriets ernæringsmærke, der skal gøre det nemmere for forbrugerne at vælge de sundere fødevarer på hylderne i supermarkedet. 
  • Nøglehullet findes på mælk, yoghurt, olie, fisk, kylling, nogle typer af færdigretter, frugt, bær, grønsager, brød, mysli, pasta og mel. Vælger du produkter med Nøglehulsmærket, når du køber ind, gør du det nemmere for dig selv at leve efter De officielle Kostråd.

Produkter med Nøglehulsmærket lever op til et eller flere af følgende krav:

  • Mindre og sundere fedt
  • Mindre sukker
  • Mindre salt
  • Flere kostfibre og fuldkorn

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Fødevarepartnerskabet igangsat en kampagne, som skal gøre forbrugerne opmærksomme på Nøglehullet. 

- Vi kan se på test, vi har lavet i udvalgte supermarkeder, at det virker at fremhæve Nøglehullet i indkøbssituationen – for eksempel ved at markere produkter med papskilte, klistermærker eller hyldemarkører. Flere flytter simpelthen hånden og lægger varer med Nøglehullet i indkøbskurven, når Nøglehullet bliver mere synligt, siger Anne Pøhl Enevoldsen og tilføjer, at effekten er størst inden for kategorierne brød og morgenmadsprodukter.

Hvad kan Nøglehullet hjælpe med?

  • Et studie fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvis forbrugerne vælger produkter med Nøglehullet til, når det er muligt, bliver kosten betydeligt rigere på fuldkorn og væsentligt fattigere på salt og mættet fedt.
  • Beregningerne viser, at det samlede energiindtag i en gennemsnitlig kost falder med cirka 6 pct.
  • Andelen af energiindtaget, som fedt udgør, falder med 9 pct. Den del, som mættet fedt udgør af energiindtaget, falder med 25 pct.
  • Saltindtaget falder med godt 1 gram salt per dag.
  • Fuldkornsindtaget stiger med 62 pct. og kostfiberindtaget med 16 pct.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kampagnen kører blandt andet på sociale medier i ugerne 35-40, hvor også dagligvarebutikker i Fødevarepartnerskabet opfordres til at gøre Nøglehullet endnu mere synligt i butikkerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078