Danskerne efterspørger sundere frokostordninger
Fed smørsovs eller fedtfattig dressing med skyr? Når valget står mellem sundt og usundt i kantinen, foretrækker langt de fleste danskere den lette variant.
Mange kantiner holder igen med sundheden, fordi grønne retter med et lavt fedtindhold ofte associeres med kedelig kaninføde og manglende smag, forklarer Thomas Stig Jørgensen, der er underviser på Hotel- og Restaurantskolen og blandt andet tidligere har været køkkenchef for Meyers Madhus.
- Mange kantineledere er bange for, at de bliver mødt med rynkede næser, når de skruer ned for kalorierne og op for det grønne på frokostbordet. Men det kan sagtens lade sig gøre at lave sundere, grønnere og mere fedtfattig mad uden at give køb på den gode smag. Det handler fx om at skrue op for smagspaletten i retterne ved at bruge flere krydderier og krydderurter. Medar-bejderne i kantinerne mangler dog ofte værktøjerne til at tilberede sunde retter uden at gå på kompromis med den gode smag og den lave pris, siger han.
Arla-skole inspirerer og uddanner
At mange køkkenprofessionelle ønsker ny inspiration og viden om, hvordan de laver velsmagende mad med færre kalorier, vidner den store interesse for kurset Arla ColdCookinglab om. Formålet med kurset er at inspirere til sunde kolde retter, der er nemme at gå til, og som har masser af smag og konsistens. Pladserne til kurset er blevet revet væk de seneste år, hvor mere end 500 køkkenprofessionelle har deltaget.
Ifølge Christian Hovmann, der er ansvarlig for ColdCookinglab hos Arla Foodservice, skyldes den store tilslutning blandt andet, at kurset henvender sig til en bred målgruppe og bygger på de nyeste tendenser fra det nordiske og internationale køkken.
- ColdCookinglab er et af de få gratis tilbud på området, som både henvender sig til køkkenpersonale i det offentlige og private. Kursisterne kommer for at få aha-oplevelser og inspiration til nye sunde retter, hvor der ikke bliver gået på kompromis med hverken kvalitet eller smag, så de kan imødekomme ønsket om en sund og smagfuld frokostbuffet. Og vel at mærke uden, at maden bliver dyrere, slutter han.