Nyt forskningssamarbejde skal skabe bedre afgrøder
København og Aarhus Universitet, fire planteforædlingsvirksomheder og Landbrug & Fødevarer har i fællesskab dannet foreningen "Crop Innovation Denmark – from Genes to Seeds”.
Et nyt strategisk samarbejde indenfor planteforædlingsforskning har set dagens lys. Foreningen Crop Innovation Denmark – from Genes to Seeds, CID, er stiftet af Københavns- og Aarhus universiteter og DLF-Trifolium A/S, Nordic Seed A/S, Sejet Planteforædling I/S, Vandel Potatoes I/S samt Landbrug & Fødevarer. Foreningen er et forsøg på at samle kræfterne i dansk planteforædling og presse på, så Danmark kan komme med i front, når det gælder planteforædlingsforskning. Koncernchef i DLG, Asbjørn Børsting, er blevet formand for CID, og institutleder på Købehavns Universitet Svend Christensen og institutleder på Aarhus Universitet Erik Østergaard Jensen er blevet næstformænd.
- CID er et vigtigt skridt på vejen mod en mere målrettet forskning og innovation på planteforædlingsområdet, og det er der behov for, hvis konkurrenceevnen i erhvervet skal sikres og Danmark skal følge med den udvikling der forgår i andre lande. Danmark har en række særlige forhold omkring planteproduktionen, som kræver en særlig forskningsmæssig indsats. Samtidig har vi også nogle af verdens dygtigste planteforædlere og -producenter. Det skal vi udnytte i forhold til at skabe vækst. Behovet for fødevarer stiger i hele verden. Hvis vi vil møde det behov, er vi nød til at øge indsatse på planteforædlingsforskning, siger Asbjørn Børsting.
Sammensætningen af virksomheder og universiteter, begge med dygtige forskermiljøer, giver CID et stærk afsæt i forhold til at gå til konkrete udfordringer strategisk- til gavn for begge parter.
- Målet med CID er en stærkere dansk forskningsindsats og innovationsindsats, som tager udgangspunkt i danske universiteters solide forskningsniveau i samspil med udviklings- og forskningsaktiver i planteforædlingsvirksomhederne. Kun ved at samarbejde, kan vi nå det enorme potentiale der er på området, siger Asbjørn Børsting.
Alene inden for dansk kornproduktion vil en udbyttefremgang på 1 pct. årligt medføre en merværdi på 135 mio. kr. om året. Så mulighederne er enorme på planteområdet. Samtidig er der store udfordringer der skal adresseres, og CID håber da også på opbakning.
- Med CID har vi etableret et stærkt offentlig-privat partnerskab, som vi ser frem til at udfolde de kommende år, hvor der blandt andet skal følges op på anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen og Fødevareministeriets udredning ”Bedre Afgrøder til Fremtidens Jordbrug”. I den proces håber vi naturligvis på, at blive en stærk sparingspartner for beslutningstagerne. Både når konkrete forskningsprojekter skal bevilges, men også når retningen på fremtidens forskning skal sættes, siger Asbjørn Børsting.
Formanden for GUDPs, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, bestyrelse, Lars Frederiksen, er positivt indstillet overfor CIDs mission.
- Det er et vigtigt skridt, der her tages for at skabe styrket samarbejde på planteforædlingsområdet. Dermed øges sandsynligheden for formulering af stærke forretningsorienterede projekter med kombineret fokus på øget vækst og bæredygtighed, hvilket flugter rigtig godt med GUDP’s strategi, siger Lars Fredriksen
CIDs bestyrelse:
Asbjørn Børsting, DLG/Sejet Planteforædling, Birger Eriksen, Sejet Planteforædling, Christian Junker, Danish Agro/Nordic Seed, Erik Østergaard Jensen, AU Science and Technology, Jan Mousing, Landbrug & Fødevarer, Kim Bonde Pedersen, Nordic Seed, Klaus K. Nielsen, DLF-Trifolium, Steen Bitsch, LKF Vandel/Vandel Potatoes, Svend Christensen, KU Science og Truels Damsgaard, DLF-Trifolium.
Asbjørn Børsting, DLG/Sejet Planteforædling, Birger Eriksen, Sejet Planteforædling, Christian Junker, Danish Agro/Nordic Seed, Erik Østergaard Jensen, AU Science and Technology, Jan Mousing, Landbrug & Fødevarer, Kim Bonde Pedersen, Nordic Seed, Klaus K. Nielsen, DLF-Trifolium, Steen Bitsch, LKF Vandel/Vandel Potatoes, Svend Christensen, KU Science og Truels Damsgaard, DLF-Trifolium.