Spisemærke-boom i Furesø Kommune
34 køkkener i Furesø Kommune får i dag overrakt økologiske spisemærker i guld, sølv og bronze til ’Miljø- og klimaambassadørernes temadag’. Kommunens øvrige køkkener er også under omlægning til økologi.
Borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen, glæder sig over de 34 spisemærker, og at alle kommunens køkkener er ved at blive omlagt til økologisk drift.
- Furesø kommune lægger stor vægt på at være en grøn og miljørigtig kommune. Den økologiske omlægning er vigtig for at støtte økologisk landbrug og lokale erhvervsdrivende samtidig med, at vi får sundere måltider og mindre miljøbelastning, siger han.
Overrækkelsen af spisemærkerne foregår ved ’Miljø- og klimaambassadørernes temadag’ i dag, og modtagerne er køkkener i daginstitutioner, fritidsordninger og en enkelt skole.
Motivation, kreativitet og godt håndværk er nøglen
Et af de køkkener, der fra i dag kan prale af det økologiske spisemærke i guld – som dokumenterer en økologiandel på 90-100 procent – er Dalgårdens Børnehus, hvor Joan Jønsson er daglig leder.
- Vi startede med at fokusere på økologi omkring årsskiftet, og vi er alle sammen rigtig stolte af, at det på så kort tid er lykkes at komme op på 95 procent økologi, siger Joan Jønsson og tilskriver sin køkkenleder en stor del af æren for den høje økologiprocent.
Ved at bruge årstidens grøntsager, skære ned på kødet, undgå spild og lave spændende og anderledes mad fra bunden er det lykkedes for Dalgårdens Børnehus at lave økologisk mad til børnene uden at sprænge budgettet.
Furesø kommune går efter at opnå 60 procent økologi i alle kommunens køkkener inden 2014 og har derudover en langsigtet målsætning om at nå op på 75 procent økologi på sigt. Halvdelen af kommunens køkkener mangler nu at komme op over de 30 procent, det kræver, før køkkenet kan få et økologisk spisemærke.