23948sdkhjf

Nordic Sugar investerer stort i Nakskov

I år er afsat 130 mio. kr. til at forbedre miljø, energiforbrug og drift af sukkerfabrikken.
Op mod 25 projekter arbejdes der i disse måneder med på sukkerfabrikken i Nakskov. Nordic Sugar investerer ca. 130 millioner kroner i en række tiltag, der i mærkbar grad vil forbedre miljø, energiforbrug og drift af fabrikken.

- Det er den hidtil største investering på et enkelt år her på fabrikken. Og lagt sammen med tallene fra sidste år er der over to år investeret mere end 230 mio. kr. Vi havde en 2012-kampagne med en del tekniske udfordringer. Derfor er det stærkt opmuntrende for såvel dyrkerne som alle vi medarbejdere i Nakskov, at vores ejere sætter så meget ind på at optimere og fremtidssikre en effektiv sukkerfabrik, siger fabriksdirektør Klaus Bøggild.

Damptørrer gavner miljøet
Den helt store investering er en ny damptørrer, der bliver verdens største. I sig selv er det en investering på ca. 130 mio. kr., hvoraf halvdelen var afsat på budgettet for sidste år og resten i år. Det er årets største investering i Nordic Sugar, oplyser teknisk direktør Jesper Thomassen.

- I vores investeringer er fokus især rettet mod tiltag, hvor vi med den nyeste teknologi fortsat udvikler produktionen i en energirigtig retning. På den måde har vi siden 1990 markant reduceret energiforbruget og mere end halveret udledningen af CO2. Damptørreren styrker samtidig vores konkurrenceevne. Vi sparer, hvad der svarer til energiforbruget i 7.000 huse. Tilmed får vi større kapacitet i fabrikkens tørreri, bemærker Jesper Thomassen.

Mindre forbrug – bedre miljø
Der har netop været rejsegilde på damptørrer og den tilhørende bygning. Anlægget kommer i drift i den kampagne, går i gang i september. Klaus Bøggild kalder det en fantastisk investering for miljø, naboer og fabrik.

- Al den damp, som anlægget producerer, vil blive brugt og genbrugt forskellige steder på fabrikken. Det betyder, at vi vil reducere udledningen med 450 tons CO2 pr. døgn, eller ca. 48.000 tons i hele kampagnen. Udledningen af CO2 fra vores produktion reduceres således med cirka en tredjedel, oplyser Klaus Bøggild og tilføjer:

- Naboerne vil opleve, at hele den store dampfane, som plejer at stige op fra tørreriet, er væk. Samtidig falder støj-, lugt- og støvniveau markant. Og for Nordic Sugars vedkommende vil vi hvert døgn spare 160-170 tons kul, så økonomisk er det også en bæredygtig løsning.

Opgaver til lokale firmaer
Efter 2012-kampagnen er der analyseret på, hvor der var mest behov for at optimere fabriksanlægget for at få et godt flow i produktionen. Det har medført de mange projekter, som udføres nu.

- Vores eget mandskab har travlt med det almindelige vedligehold. Derfor har vi hyret firmaer udefra til mange af de ekstra projekter. Det er både lokale og udenlandske, siger Klaus Bøggild, som glæder sig over, at investeringerne på den måde skaber aktivitet og omsætning i lokalsamfundet.

En af de større investeringer på sukkerfabrikken i Nakskov gælder pressestationen, hvor der fremstilles foderpiller. En af de seks pressere skiftes ud med en ny og større. Samtidig optimeres driften, så stationen kan nøjes med at køre med fem pressere, uden at det påvirker farten i resten af fabrikken.

Bedre flow i produktionen
- Det er en stor fordel at kunne tage en presse ud af drift. Vi ved nemlig, at de matricer, som pulpen presses ned igennem, skal skiftes flere gange i løbet af en kampagne, forklarer fabriksdirektør Klaus Bøggild.

- Med den ekstra kapacitet kan vi også bedre optimere produktionen. Hvis det er nødvendigt at ændre opsætning eller foretage reparationer, kan vi nu tage en presse ud og udføre arbejdet uden at bremse farten i fabrikken.

De transportsystemer, der fører pillerne videre efter presningen, bliver også forbedret. Det sker for at beskytte pillerne bedst muligt.

Ifølge Klaus Bøggild vil diverse tiltag på transportsystemerne medføre, at mængden af smuld kan reduceres fra 17 procent til højst 5. Samtidig vil der være mindre slid på transportbåndene.

Kølige tvillingetårne får det sidste sukker med
Et 31 meter højt tårn er netop blevet rejst på sukkerfabrikken i Nakskov. Det er en kølemaische, der bruges til at få det sidste sukker ud af melassen. Forinden har sukkermassen været gennem tre kogninger for at udvinde sukkeret.

I forvejen har fabrikken i Nakskov en anden kølemaische, 36,6 m høj, som blev installeret i 2012.

- De to tårne har over dobbelt så stor kapacitet som det gamle anlæg, oplyser fabriksdirektør Klaus Bøggild.

Det sidste sukker udvindes ved at køle massen ned ved hjælp af et spiralformet kølerør, der hænger hele vejen ned gennem hvert tårn. Det ene tårn har plads til 700 tons fyldmasse. Der kan være 875 tons i det andet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094