Klumme: Dokumentation af procesudstyr til fødevarer
Procesudstyr til fødevarer skal dokumenteres i forhold til mange regelsæt. Bliv klogere på de forskellige krav i denne uges klumme fra Force Technology.
Kravet om, at der altid skal foreligge en overensstemmelseserklæring for et udstyr, der er i kontakt med fødevarer, kan være svært at håndtere, når udstyret, f.eks. en kaffautomat eller et mejerianlæg, indeholder mange forskellige materialer. Ikke desto mindre skal hver eneste komponent, der kommer i kontakt med fødevaren, være sporbar og dokumenteret i overensstemmelse med Rammeforordningen 1935/2004 og anden relevant lovgivning. Dette kan hurtigt udvikle sig til et uhåndterbart papirbjerg, og der bliver derfor arbejdet på modeller for at forsimple håndteringen af alle disse informationer.
Man kan f.eks. spørge sig selv, hvilken nytte en institution, der køber en kaffeautomat, har af en detaljeret overensstemmelseserklæring for hver enkelt komponent i automaten, og om det er formålstjenligt, at virksomheden skal besidde den komplette information, eller om en overordnet erklæring ville være smartere.
Som det er i dag, - og det ændrer sig næppe - er virksomheden forpligtet til – på anmodning - at kunne levere al relevant baggrunds-dokumentation indenfor 10 arbejdsdage, og man kan derfor være nødt til at bede om denne baggrundsdokumentation (analyserapporter, beregninger osv.), selv om man hellere er fri for at have den liggende. Der er jo altid en risiko for, at leverandøren har lavet en erklæring baseret på varm luft, være går fallit, eller at dokumentationen af andre årsager ikke kan fremskaffes eller er fyldestgørende.
Der kan derfor anlægges forskellige synsvinkler på, hvilken grad af dokumentation, der bør være tilgængelig i de forskellige led i forsyningskæden. På den ene side skal man sikre sig, at der findes den nødvendige baggrundsdokumentation - på den anden side er det ressourcekrævende at styre.
Inspireret af fransk model
I Frankrig, der ligesom Danmark stiller krav om overensstemmelseserklæringer for alle materialer, har industrien udviklet en model for overensstemmelseserklæringer i samarbejde med myndighederne. Der arbejdes pt. for at udvikle denne model til procesudstyr. Et arbejde, der blandt andet har deltagelse af Nestlé og European Vending Association. De foreløbige udkast ser særdeles anvendelige ud, og vil formentligt også kunne accepteres i Danmark.
Overordnede regler for dokumentation
Udover kravet om overensstemmelseserklæringer skal man være opmærksom på følgende forhold:
- Danske forhandlere af alle typer af fødevarekontaktmaterialer skal være registreret hos Fødevarestyrelsen. Deadline for registrering var 31.12.2009 (så hvis I ikke har registreringen på plads, er det tid at komme i gang).
- Ved import af udstyr og reservedele fra udlandet skal importøren/modtagevirksomheden være registreret til dette.
- Det skal kunne dokumenteres, at produkterne er fremstillet efter God Fremstillingsmæssig Praksis, jf. Egenkontrolbekendtgørelsen og GMP-Forordningen 2023/2004/EF
- Der skal være sporbarhed på materialer og genstande til fødevarekontakt, jf. 1935/2004/EF.
Hvis reglerne ikke er overholdt, kan Fødevarestyrelsen i princippet standse produktionen, indtil det udokumenterede fødevarekontakt-materiale er fjernet. Styrelsen kan også kræve tilbagetrækning af de producerede fødevarer, hvis det skønnes at være relevant.
Din sparringspartner i forbindelse med fødevarekontaktmaterialer
FORCE Technology er et af Danmarks førende videncentre indenfor rustfrit stål, legeringer, polymere materialer og kompositter og fungerer som sparringspartner på fødevarekontaktmaterialer. Rådgivningsvirksomheden hjælper med opbygning af systemer til håndtering af problemstillingerne, vurdering af specifikke materialer og anvendelser, samt fastlæggelse af nødvendige analyser, herunder migrations-analyser.
Mere info?
FORCE Technology afholder i samarbejde med inSPIRe, et seminar med titlen ”Dokumentation af produktionsudstyr i fødevarekontakt” d. 29. august i Brøndby. Nærmere oplysninger fås på www.forcetechnology.com under arrangementer, og ved henvendelse til kursussekretær Annette Koch Petersen på telefon 76961606 eller mail: akp@force.dk.