Fødevareindustrien skal have skåret 10 procent af sit madspild i 2030
Der har fra politisk side igennem de senere år været fokus på at reducere madspild i Danmark, men onsdag lancerer regeringen den første egentlige strategi kun med fokus på madspild i Danmark.
Den løber fra 2024-2027 og indeholder i alt 15 punkter.
Læs også: Madspild stiger i Danmark - ny strategi skal sætte en stopper for det (food-supply.dk)
Her er nogle af dem:
* Tænketanken om forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - One\Third - videreføres. Der er afsat 11,5 millioner kroner på dette års finanslov.
* Der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal finde frem til regler, der kan stå i vejen for at mindske madspild.
* En særlig indsats skal mindske madspild i offentlige køkkener, der hver dag serverer en million måltider.
* En oplysningskampagne skal løbe over flere år og give både værktøjer og viden til borgerne om madspild.
* Organisationer drevet af frivillige gør et stort arbejde for at dele overskudsmad fra supermarkeder ud til eksempelvis socialt udsatte.
En støtteordning afsætter to millioner kroner til at dække deres transportudgifter.
* Der er sat 15 millioner kroner af fra forskningsreserven på finansloven i år til at undersøge, hvad der virker i kampen mod madspild.
* Initiativerne er fuldt finansieret gennem finanslov 2024.
* Samtidig har EU-Kommission stillet forslag om at forpligte medlemslandene til at reducere mængden af madaffald, herunder madspild, på to punkter:
Mængden af madaffald i fødevareindustrien skal reduceres med ti procent i 2030 i forhold til 2020. Den generelle mængde af madaffald per person fra husholdninger, restauranter og butikker skal reduceres med 30 procent i 2030 i forhold 2020.
* Forslagene behandles i øjeblikket i EU-Parlamentet og Rådet.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
/ritzau/