23948sdkhjf

Rugbrødet har tabt sin førerposition:  Især teenagerne dropper det

Det er mindst lige så ærkedansk som flaget, rødgrød med fløde og snapsen til julefrokosten:

Rugbrødet deler vi ikke med så mange andre nationer, og rugbrødsmadderne er stadig helt i top, når Madkulturen en gang om året laver opgørelser over danskernes favoritspiser.

Men rugbrødets position er måske mere truet, end man skulle tro. 

Sidste år passerede det hvide hvedebrød for første gang det mørke rugbrød, når man måler på mængderne af frisk brød, der bliver solgt i detailhandlen. 

Det er en af mange informationer om rugbrød, som brødproducenten Lantmännen Schulstad præsenterer i Kernetal 2024, en digital publikation med fokus på virksomhedens kerneprodukt - i mere end én forstand.

Hos Schulstad ser man med bekymring på, at det især er de unge, som dropper det fuldkornsholdige og dermed sunde rugbrød. 

Én af fire 16-17-årige er rugbrødsspiser

Schulstad har fået lavet sin egen undersøgelse med 3000 respondenter, der viser et klart faldende rugbrødsindtag blandt især teenagere. Flugten fra rugbrødet tager fart, når deres forældre ikke længere kontrollerer madpakken.

Mens 64 procent af den voksne befolkning ifølge undersøgelsen spiser rugbrød dagligt, gælder det kun hver fjerde af de 16-17-årige.

- Trends og tendenser vil altid have indflydelse på madvanerne i især udskolingen, men hvis størstedelen af den nye inspiration er usund, som vi har en formodning om, er vi nødt til at tale om, hvordan vores børn og unge får de nødvendige fuldkorn, der har stor betydning for deres sundhed også på lang sigt ind i voksenlivet, siger Pernille Bang-Löwgren, som er adm. direktør i Lantmännen Schulstad.

- Som Danmarks største brødproducent har vi både et ansvar og nogle helt særlige forudsætninger for at bidrage til folkesundheden, og særligt når det kommer til vores børn og unge. Vores berettigelse i samtalen er brød og fuldkorn, og derfor er dette vores fokus i Kernetal, men det er klart, at madvanerne skal blive sundere på langt flere parametre, mener hun.

Pluk fra Schulstads Kernetal 2024

En gennemsnitlig voksen dansker spiser 10,2 skiver rugbrød om ugen

En gennemsnitlig dansker under 18 år spiser 6,1 skiver rugbrød om ugen

I gennemsnit indeholder 3,5 ud af 5 madpakker hos børn og unge rugbrød

I udskolingen falder gennemsnittet til 2,8

49 procent af danske børn og unge samlet spiser rugbrød dagligt

59 procent af 0-5-årige

68 procent af 6-9-årige

51 procent af 10-12-årige

35 procent af 13-15-årige

25 procent af 16-17-årige

36 procent af forældre ønsker, at deres barn spiser mere rugbrød

Hos forældre med børn i udskolingen stiger tallet til 58 procent

21 procent af forældre svarer i undersøgelsen, at deres barn spiser mindre rugbrød i dag end for et par år siden

Kilde: Lantmännen Schulstad Kernetal 2024

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079