Undersøgelse: Plads til forbedring på erhvervsskolerne
Mere end hver femte mester mener, at eleverne lærer for lidt på erhvervsskolerne. Det viser en ny omfattende undersøgelse fra Håndværksrådet.
Baggrunden er en netop offentliggjort undersøgelse – ifølge Håndværksrådet den hidtil mest omfattende undersøgelse af sin art – hvor 2.886 håndværksmestre vurderer deres lærlinges skoleophold.
Mens størstedelen – 62 pct. – giver udtryk for, at deres lærlinge ” i nogen grad ” lærer tilstrækkeligt under skoleopholdene, mener mere end hver femte, at deres lærlinge ” i lav grad ” (21 pct.) eller ” slet ikke ” (1 pct.) lærer nok.
- Det største problem er helt klart, at 22 pct. af virksomhederne mener, at deres lærling ikke lærer nok på skoleopholdene. Her svigter man både lærlinge og virksomheder – og det er med til at give erhvervsuddannelserne skidt omtale, siger chefkonsulent i Håndværksrådet, Heike Hoffmann.
Hun kalder undersøgelsen for et kraftigt signal fra håndværksmestrene om, at deres lærlinge fortjener mere og bedre undervisning på erhvervsskolerne. Så det er kvaliteten, der skal arbejdes med i den kommende erhvervsskolereform, understreger chefkonsulenten.
Håndværksrådets undersøgelse viser også, at blot 12 pct. vurderer, at deres lærlinge modtager 37 timers undervisning ugentligt. 32 pct. svarer 32-36 timer, mens 26 pct. svarer under 30 timer. Bedre ser det ud med hensyn til vurderingen af underviserne og skolernes udstyr. Således vurderer 62 pct., at undervisernes faglige kvalifikationer er ” i orden ”, mens 12 pct. giver bedømmelsen ” ringe ”. I vurderingen af standarden på skolens udstyr, maskiner og materialer mener 68 pct., at ” niveauet er i orden ”, mens 11 pct. mener, at ” niveauet er ringe ”.
Ønsker en kvalitetsreform
Også lederne på erhvervsskolerne efterlyser en reform af uddannelserne. Ugebrevet A4 offentliggjorde i sidste uge resultatet af en undersøgelse med deltagelse af 303 direktører, uddannelseschefer samt formænd og næstformænd i erhvervsskolernes bestyrelser.
Ifølge undersøgelsen mener ni ud af ti, at der i meget høj grad eller i høj grad er brug for en reform. De peger på adgangskrav samt en ny struktur på erhvervsuddannelserne som afgørende, hvis erhvervsskolerne skal gøres attraktive for fremtidens unge.
Skolelederne efterlyser adgangskrav, basisår og færre indgange, og det er Håndværkrådet enig i. Reformen skal være en kvalitetsreform, som giver erhvervsuddannelserne ret – og pligt – til at sortere de unge fra, der ikke er dygtige nok, lyder det fra Håndværksrådet.
Håndværksrådets undersøgelse bygger på svar fra 2.886 virksomheder og 100 lærlinge i 10 forskellige brancher. 53 pct. af virksomhederne uddanner lærlinge. Læs mere om undersøgelsen og dens resultater på www.hvkr.dk