23948sdkhjf

Mikrobølgeteknologi forbedrer holdbarhed og fødevaresikkerhed

Mikrobølgeenergi kan forlænge holdbarhed, forbedre fødevaresikkerheden og reducere madspild. Projektet Foodwaves spås et stort eksportpotentiale.
Mikrobølgeenergien kan nedsætte procestid, forlænge holdbarhed, forbedre fødevaresikkerheden og reducere madspild og klimabelastning.
Samarbejdsprojektet Foodwaves mellem DanTech, ISI Food Protection og Københavns Universitet skal indledningsvis teste mikrobølgeteknologien på en bred vifte af fødevarer, fx kød- og fiskeprodukter, som bliver industrielt pakket og videredistribueret.

Længere holdbarhed og bedre fødevaresikkerhed
Der er allerede nye observationer fra industriel praksis, der viser, at meget kortvarig kold behandling af fiskeriråvarer kan reducere den ellers langvarige procestid og give bedre holdbarhed, når det efterfølgende skal saltes, marineres og ryges.

Men det er projektets primære formål at forstå og dokumentere, hvad der reelt sker, når forskellige fødevarer behandles med mikrobølge-energi helt kortvarigt, dvs. uden at varmes nævneværdigt op. Mikrobølger kender vi ellers mest fra opvarmning af mad i hjemmet, hvor der typisk bruges 2450 MHz, men det er en af projektets hypoteser, at 5800 MHz vil være mere effektivt til overfladebehandling.

- Der er stor forskel på fødevarers struktur og sammensætning. Derfor skal vi også undersøge påvirkningen fra kold mikrobølgeenergi, så vi kan differentiere behandlingen og blive klogere på mekanismerne bag den kortere procestid og forbedrede holdbarhed, forklarer projektleder Henrik Jeppesen fra DanTech og tilføjer:

- Selv med ultrakort behandlingstid – ca. 10-15 sekunder – sker der nogle forandringer, som ser ud til at fremme saltudligning og påvirke nogle af bakterierne. Så vores forventning er at projektet kan hjælpe til at forbrugerne kan få fødevarer med færre bakterier og længere holdbarhed. Dette vil samtid bidrage til at reducere såvel madspild som klimabelastning.

Videnskabelig dokumentation skal booste eksportfremstød
I dag sælges kun 80-85 procent af de fødevareprodukter, der sættes på hylderne i danske supermarkeder. Resten ender i skraldespanden, hvilket vidner om et stort ressource- og madspild.

- Der er uden tvivl en meget stor udfordring i forhold til madspild i moderne fødevareproduktion. Vi håber, at udbredelsen af vores nye projekt Foodwaves kan hjælpe med at reducere dette ved at forlænge holdbarheden, fortæller Henrik Jeppesen og afslutter:

- Derudover kan virksomhederne også spare en masse ressourcer ved at levere fødevarer, der kan holde sig længere og ikke mindst nå ud på andre markeder med højere krav til længere holdbarhed. Det har derfor også en positiv indvirkning på miljø- og klimabelastningen, når madspildet reduceres i både detailhandlen og hos den enkelte forbruger.

Projektet har stort eksportpotentiale og en videnskabeligt underbygget dokumentation er her afgørende for at igangsætte markedsføringen til udlandet.

Fakta om Foodwaves
Projekttitel: Hurtigere og sikrere fødevareforarbejdning vha. ”kold” mikrobølgeteknologi - Foodwaves
Projektdeltagere: DanTech DK ApS, ISI Food Protection ApS og Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
Projektperiode: 1/9 2013 – 28/2 2017
Bevilliget beløb: 6.560.099 kr. fra GUDP
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094