23948sdkhjf

Danmark i front på grønne fisk

I denne uge kommer 200 producenter og forskere fra 25 lande til Nordjylland for at lære af de danske erfaringer om grønt opdræt af fisk.
Mere end 50 procent af klodens indtag af fisk og skaldyr kommer i dag fra akvakultur, da efterspørgslen på fisk er støt stigende og ikke kan dækkes af det traditionelle fiskeri.

DTU Aqua inviterer verden inden for
Dansk fiskeopdræt er med i front, når det gælder ny teknologi og miljørigtige løsninger. Og der er mange, der gerne vil lære af de danske erfaringer. Således ventes op mod 200 opdrættere, forskere, udstyrsleverandører, embedsmænd og journalister fra 25 lande at deltage i en international workshop 10. og 11. oktober i Aalborg arrangeret af netværket Nordic Network on Recirculating Aquaculture Systems, og organiseret af DTU Aqua i Hirtshals.

- Vi har i Nordjylland et stærkt vidensmiljø inden for teknologi og akvakultur med Nordsøen Forskerpark, Dansk Skaldyrscenter, Aalborg Universitet og DTU Aqua. Samtidig er vi i regionen begavet med nogle unikke fysiske og geografiske muligheder, med god plads og nem adgang til saltvand, som giver optimale vilkår for fx udvikling af landbaserede anlæg til saltvandsopdræt, siger Per Bovbjerg Pedersen, sektionsleder ved DTU Aqua i Hirtshals, som hos DTU Aqua forsker i recirkulationsteknologi til miljøvenligt opdræt. DTU Aqua.

Nordjylland har styrkeposition
Omkring halvdelen af den landbaserede produktion i Danmark bruger i dag såkaldt recirkulations-teknologi, hvor det samme vand renses internt og genbruges igen og igen. Brugen af vand-genanvendelsesteknologien i danske anlæg fik i starten af 2012 Verdensnaturfonden WWF til at forfremme regnbueørred produceret i Danmark til den grønne kategori af fisk, som er tilvejebragt på en måde, der er skånsom mod miljøet.

- Nordjylland er i forvejen Danmarks største og mest specialiserede region inden for fiskeri og skaldyr, men potentialet er til noget endnu større. Derfor er akvakultur et af de områder, vi satser stærkt på. Og med afsæt i regionens videninstitutioner og tæt samarbejde med staten har vi stærke kort på hånden til at videreudvikle den nordjyske indsats omkring akvakultur, så vi fremover kan skabe flere nye virksomheder, produkter og processer til gavn for det samlede danske fødevareerhverv, siger kontorchef i Region Nordjylland, Morten Lemvigh, om den nordjyske styrkeposition.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093