Arla åbner mikromejeri i Christiansfeld
I dag starter Arla produktion i sit nye mikromejeri, hvor blandt andet Arla Unika skal eksperimentere med mælk, ymer og double cream fløde.
- Hidtil har vi brugt de store mejerianlæg til at producere meget små mængder af gourmetmælk og gammeldags ymer til vores butik i Torvehallerne i København, men der er alt for stort spild, til at vi virkelig kan eksperimentere. Vi har længe haft brug for et lille bitte friskmælksmejeri, hvor vi for eksempel kan lave forsøg og opstarte en potentiel nicheproduktion, så vi glæder os rigtig meget til at komme i gang her i Christiansfeld, fortæller Dorte Ruby, chef for Arla Unika.
Mikromejeriet betjenes indtil videre af to mejerister, og arbejdet med at håndtere mikromejeriets små mobile tanke og utallige små produktioner, foregår meget manuelt, fortæller produktionschef på Christiansfeld Mejeri, Flemming Bundesen:
- Man skal have lidt fingerspidsfornemmelse, og være interesseret i nicheproduktion. Det er helt klassisk mejeriteknisk håndværk, og derfor bestemt en attraktiv post. Det har i hvert fald ikke været svært at rekruttere blandt vores folk, siger han.
Produktionen lyder på 3.000 liter mælk i timen, fem timer om dagen i seks dage. Det lyder umiddelbart af meget, men holdt op mod de 55.000 liter i timen, 24 timer om dagen i syv dage, som er den maksimale kapacitet i rørene på Christiansfeld Mejeri, er det beskedent.
Faktisk er Arlas nye mikromejeri i Christiansfeld så lille, at man om nødvendigt kan køre et par enkelte grønne mælkekasser igennem ad gangen.