23948sdkhjf

Nye næringsdeklarationer truer

Mange mindre virksomheder er ikke i gang med omstillingen, vurderes det, og nu er tiden knap.
Især små og mellemstore fødevareproducenter risikerer at bringe sig selv i klemme, når der 13. december i år træder nye mærkningsregler i kraft.

Det frygter Karsten Kramer Vig, som er konsulent og fødevaretekniker ved Teknologisk Institut.

- Og det bygger jeg på den viden, vi får fra vores samarbejdspartnere, når vi holder vores kurser om de nye regler. Den udmelding, vi får, er, at mange virksomheder dårligt er kommet i gang, siger han til Food Supply.

Den kommende EU-forordning foreskriver, at alle næringsdeklarationer fra 13. december skal følge de nye regler for næringsdeklarationer

Frem til december 2016 er det stadig frivilligt for mange fødevareprodukter, om de overhovedet skal udstyres med næringsdeklaration, men vælger man at gøre det, så skal næringsdeklarationen følge de nye regler.

- Det virker som om, at det ikke har været tilstrækkelig prioriteret. Der har været en overgangsperiode, og mange har tænkt, at der er masser af tid. Men den tid er netop ved at løbe ud, og det er noget, man behøver at prioritere sin tid til, advarer han.

Når reglerne træder i kraft 13. december, er det tilladt at sælge de varer, som man allerede har pakket færdige og markedsført. Det er dog ikke nok at have en færdiglavet emballagefolie med en forældet næringsdeklaration. Folier med forældede næringsdeklarationer må dermed havne i skraldespanden.

Se skriften på pakken
Karsten Kramer Vigs opfattelse er, at det især er de små og mellemstore virksomheder, som sakker bagud.

- De helt store virksomheder har typisk en hel juridisk afdeling, hvor der er sat mandskab af. De mindre har måske en kvalitetsafdeling med en eller to ansatte, og de får svært ved at finde tid til det, hvis de først begynder nu.

Næringsdeklarationen er ikke det eneste, der truer med de kommende EU-mærkningsregler.

Lotte Timmermann fra konsulentvirksomheden Lolex bemærker, at nye krav til størrelsen af skrifttyper kan få konsekvenser.

Fra 13. december øges mindstekravet til skriftstørrelsen, og det betyder, at mange må opgive at deklarere på det antal sprog, som i dag findes på emballagerne.

- Nogle er nødt til at reducere antallet af sprog, og det kan betyde, at den enkelte virksomhed må have flere varenumre i sortimentet, påpeger hun.

Den nye næringsdeklaration består af syv linjer, som falder i en fastlagt rækkefølge:

Energi
Fedt
heraf mættede fedtsyrer
Kulhydrat
heraf sukkerarter
Protein
Salt

Derudover er det tilladt at supplere med bestanddele som kostfibre, men det bliver ikke tilladt at deklarere omega 3-fedtsyrer i næringsdeklarationen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125