Ardo skifter direktør og fokus
Frostvareproducenten nedskalerer produktionen i Danmark efter flere års kamp for at skabe flere lokale arbejdspladser.
Ændringen sker i en erkendelse af, at de seneste års hårde kamp for at bevare og skabe danske arbejdspladser har vist sig sværere at vinde end forventet.
- Hovedårsagen er, at virksomheden har haft svært ved at tjene penge i Danmark inden for vores branche. Vi har derfor besluttet at downsize virksomheden ved at fokusere på nicheproduktion af de ting, vi er særligt gode til, mens andre produkter i stedet flyttes til koncernens fabrikker i udlandet. I Danmark bliver der fokuseret mere på salgsselskabet, og så har vurderingen været, at der var mange fælles synergier med Ardo i England, hvorfor selskaberne lige så godt kunne blive lagt under den samme ledelse, siger Carsten Aalund til Food Supply.
Hårdere modstand end ventet
Han fratrådte formelt direktørposten den 8. januar i år, og understreger, at skiftet er sket i fred og fordragelighed.
- Jeg har selv været med til at foreslå, at min stilling blev nedlagt, så det hele er foregået stille og roligt, selv om jeg da havde håbet, det kunne være endt anderledes. Jeg har hele tiden vidst, at det ville være en hård kamp, men det er alligevel kommet bag på mig, hvor meget modstand, der har været. Det er virkelig svært at have produktion i Danmark med høje energiafgifter og forholdsvis høje lønninger, når man samtidig skal kæmpe med eksempelvis Beredskabsstyrelsen og politikerne om tilladelser, siger Carsten Aalund.
Han henviser til, at Ardo gennem flere år har ønsket at bygge et 33 meter højt højlager i Orehoved, hvilket hverken har været muligt på grund af lokalplanen eller Beredskabsstyrelsens regler for brug af blandt andet isoleringsmateriale og sprinkleranlæg.
Af samme grund er der ikke opført nye højlagre inden for frostvareområdet i Danmark de sidste 20 år, og Carsten Aalund regner da også med, at organisationsændringen er et endeligt farvel til planerne om et højlager på det nordlige Falster.
Har måske været for naiv
Det gør investeringen på 55 mio. kr. i fabrikken i Orehoved langt mindre rentabel, fordi varerne så skal transporteres til lagring i Nyborg. Carsten Aalund ønsker ikke at gå ind i spekulationer om, hvor mange arbejdspladser det vil koste Ardo at skrinlægge planerne om det tilknyttede højlager i Orehoved, men han erkender, at udviklingen går den forkerte vej.
- Det er da et nederlag i kampen for danske arbejdspladser, og der har jeg måske været lidt for naiv ved at tro, at man i sidste ende kunne komme igennem med forslaget. Jeg har kæmpet for flere danske arbejdspladser i syv år, men det er lidt op ad bakke og jeg er da ked af, det går den vej, for vi er trods alt den sidste frostvareproduktion, der er tilbage i Danmark, mens vi for bare 30 år siden måske var en fem stykker, siger den tidligere direktør, som stod i spidsen for cirka 120 mand hos Ardo.
Fortsat fuld af gejst
Midt i ærgrelsen finder Carsten Aalund trods alt glæde ved, at løsningen hos Ardo er blevet et kompromis, så en stor andel af de ansatte i Danmark kan beholde jobbet.
- Jeg er ærgerlig, men afklaret. Hvis man ikke tager nogle kampe, får man aldrig noget ud af det. Og jeg synes stadig, vi har en god sag. Jeg er derfor også overbevist om, at der fortsat er noget, der hedder Ardo mange år frem. Konstellationen med fokus på at sikre arbejdspladser gennem nicheproduktion med eksportpotentiale er trods alt bedre end ingenting. Og vi har stærke folk siddende i salgsafdelingen i Danmark, som nok skal holde den kørende, fastslår Carsten Aalund, som fortsat er uafklaret på vegne af sin egen fremtid.
- Nu puster jeg lige ud, og så skal jeg i gang med noget nyt. Jeg har altid arbejdet med fødevarer, og selv om det ærgrer mig, at vilkårene er så hårde, så har jeg ikke mistet gejsten. Vi har så mange gode ressourcer og laver så gode varer i Danmark, at det er værd at kæmpe videre for, fastslår Carsten Aalund.
Læs mere om Ardos direktørskifte i baggrundshistorien her:
Ardo kæmpede forgæves for danske arbejdspladser