28 millioner til at løfte økologien i offentlige køkkener
Fødevareminister Dan Jørgensen offentliggjorde mandag under et besøg hos Økologisk Landsforening, at regeringen afsætter 28 millioner kroner til et økologisk løft af de offentlige køkkener i 2014.
Det skabte stor begejstring hos Økologisk Landsforening, da Dan Jørgensen mandag offentliggjorde en ekstra pulje på 28 millioner kroner til grøn omstilling i de offentlige køkkener i 2014. (Foto/Økologisk Landsforening)
- Det er vigtigt, at det offentlige går forrest som et godt eksempel. Regeringen har et meget ambitiøst mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020, og derfor er det naturligt for mig, at vi støtter arbejdet med at få flere økologiske grøntsager og bøffer på tallerkenerne i de offentlige køkkener. Den seneste opgørelse viser, at der nu er over 600 økologiske køkkener i alt, der har det økologiske spisemærke, siger fødevareminister Dan Jørgensen.
Midlerne går til uddannelse af køkkenmedarbejdere, som udover at indføre 60 procent økologi også reducerer madspild og skaber sundere og mere klimavenlig mad med mere grønt og mindre kød — alt sammen indenfor eksisterende budgetter.
Store gevinster ved øko-omlægning
Nyheden vakte stor glæde hos økologerne i Økologisk Landsforening.
-Det er en rigtig god nyhed for de økologiske landmænd og for Danmarks natur og drikkevandsressourcer, for jo mere økologisk landbrug jo bedre beskyttes vores natur og grundvand mod sprøjtegifte. Det er også en stærk opbakning til de mange køkkenmedarbejdere, der arbejder med den grønne omstilling i landets offentlige køkkener, og vi ved, at det giver meget stolthed ude i køkkenerne, når håndværket kommer i spil, siger Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening.
60 procent økologi i Aarhus kommune
Omstilling af offentlige køkkener til 60 procent økologi er en del af regeringens Økologiske Handlingsplan 2020, og indsatsen skal bidrage til en fordobling af det økologiske landbrugsareal frem mod 2020 ved at øge efterspørgslen på økologiske råvarer. 20 kommuner rundt omkring i landet er allerede i gang med den grønne omstilling, og Aarhus kommune er én af dem.
- Vi har i Aarhus Byråd besluttet, at mindst 60 procent af maden i kommunens køkkener, madtilbud og kantiner skal være økologisk i 2020. Mere økologi vil give os et bedre miljø, bedre ernæring og en højere kvalitet af måltiderne. Projektet henvender sig til alle kommunens 475 institutioner og vil komme ca. 23.000 borgere til gode, siger Jacob Bundsgaard.