23948sdkhjf

Fiskeriaftale på plads

EU og Norge er endelig blevet enige om en ny kvoteaftale for 2014, og danske fiskere glæder sig over atter at kunne fiske i norsk farvand. Men fordelingen af makrelkvoterne vækker ikke just begejstring.
Norge og EU nåede onsdag frem til en aftale om fordelingen af fiskekvoter i de fælles farvande. Dermed får danske fiskere langt om længe igen adgang til de vigtige fiskerier i de norske dele af Nordsøen og Skagerrak, som ellers har været indstillet siden nytår. Aftalen trådte i kraft fra midnat.

- De danske fiskere har mistet vigtige indtjening i de sidste to måneder, så jeg er naturligvis meget glad for, at de nu kan komme på havet igen, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Aftalen skal normalt være på plads inden nytår, men forhandlingerne trak i år ud til trods for utallige danske forsøg på at påvirke forhandlingsparterne.

Sidste år trak forhandlingerne også ud, men da lykkedes det at få lavet en aftale med de norske myndigheder, så danskere fiskere kunne komme ind i norsk farvand alligevel. Det ville nordmændene ikke være med til i år, og Dan Jørgensen vil gerne undgå, at danske fiskere havner i en lignende kattepine fremadrettet.

- Jeg vil nu indkalde ordførerne fra de andre politiske partier, så vi kan drøfte, hvad vi fra dansk side kan gøre for ikke at havne i en lignende situation igen, for det har været en helt uacceptabel situation for danske fiskere, siger Dan Jørgensen.

Samtidig blev der også indgået en femårig aftale mellem EU, Norge og Færøerne om fiskeri af makrel. Dybt skuffende, lyder Danmarks Fiskeriforenings kommentar til den aftale, som de vurderer koster danske fiskere i nærheden af 100 millioner kroner i år.

- Vi har i dansk fiskeri oplevet, at forhandlingerne om Nordsøen og Skagerrak er blevet udsat gentagne gange på grund af forhandlingerne om makrelkvoterne. Nu kan vi så konstatere, at vi har mistet omsætning og markedsandele på ikke at kunne fiske i norsk zone i Nordsøen og Skagerrak siden årsskiftet – og nu kan vi i tilgift se, at vi mister omsætning på makrelfiskeriet de kommende fem år. Det har i sandhed været nogle sorte måneder for dansk fiskeri, siger Svend-Erik Andersen, formanden for Danmarks Fiskeriforening, til Fiskeritidende.

Vigtigste resultater af forhandlingerne for 2014
●Kvoterne for torsk i Nordsøen og Skagerrak stiger 5 pct., og der indføres områdefleksibilitet mellem Nordsøen og Skagerrak på op til 10 pct. Den ekstra kvote på 12 pct. til forsøg med kameraovervågning af fiskeriet fortsætter.
●Kvoten for sild i Nordsøen falder med 2 pct., og der indføres år-til-år-fleksibilitet på op til 10 pct. Bifangstkvoten falder med 9pct. Den fælles forvaltningsplan revideres med virkning fra 2015.
●Kvoten for sild i Skagerrak falder 15 pct, og der er vedtaget en fælles forvaltningsstrategi. Bifangstkvoten forbliver uændret.
●Kvoten for rødspætter i Nordsøen stiger med 15 pct, og der indføres år-til-år-fleksibilitet på op til 10 pct.
●Kvoten for rødspætter i Skagerrak stiger 10 pct, og der er vedtaget en fælles forvaltningsstrategi.
●Kvoten for sej i Nordsøen og Skagerrak falder med 15 pct., og der indføres år-til-år-fleksibilitet på op til 10 pct.
●Kvoterne for kuller i Nordsøen og Skagerrak falder med 15 pct, der indføres år-til-år-fleksibilitet på op til 10 pct., og der indføres områdefleksibilitet mellem Nordsøen og Skagerrak på op til 10 pct.
●Kvoten for andre arter i norsk zone i Nordsøen stiger med 11,5 pct. (Kilde: Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri)


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078