23948sdkhjf

Danske virksomheder taber konkurrenceevne

Danske virksomheder sakker bagud, når det gælder vilkårene for at drive virksomhed.
Sådan lyder meldingen fra DI, som tager udgangspunkt i OECD’s konkurrenceevneindeks.

Intensiveret kapløb
Globaliseringsredegørelsen tager afsæt i fem fokusområder: Globaliseringsniveau, Produktivitet og innovation, Kvalificeret arbejdskraft, Offentlig økonomi og Omkostninger.

De fem fokusområder har 87 benchmarks fordelt under sig, som landene måles på, og med til historien hører, at det globale kapløb er intensiveret.

Danmark har således en større andel af top- og midterplaceringer i 2014 i forhold til 2013, men flere andre lande har altså forbedret sig endnu mere.
Danmark ligger ikke længere i den bedste tredjedel af OECD-landene, når vi måler på vores evne til at konkurrere. Siden sidste år er Danmark faldet fra en 10. plads til en 13. plads, og Danmark, der er blevet overhalet af Estland, Findland og Storbritannien, ligger nu placeret i midterfeltet af de 33 OECD-lande, viser DI’s Globaliseringsredegørelse 2014.

- Vi taber i det globale kapløb om investeringer i ny teknologi, ny produktion og nye arbejdspladser. Derfor er vi nødt til at sætte ind og forbedre vilkårene for at drive virksomhed i Danmark, siger administrerende direktør i DI Karsten Dybvad.

DI’s Globaliseringsredegørelse viser, at Danmark nu er det land i hele OECD på nær Japan, der tiltrækker færrest direkte udenlandske investeringer. Danmark havde i 2012 et investeringsgab til udlandet på 516 mia. kroner, hvilket svarer til 28 procent af BNP.

Danmark skal indhente det tabte
Udviklingen er især bekymrende, idet Danmark via lav en korruptionsgrad sammen med en stærk sammenhængskraft og lille social ulighed har et godt udgangspunkt for at konkurrere globalt.

- Det skal bedre kunne betale sig for virksomhederne at investere i og anvende nyt udstyr. Vi kan skabe ny velstand og nye job, hvis vi forbedrer skattevilkårene for at investere i Danmark og sænker de afgifter, som stækker vores evne til at konkurrere internationalt – det gælder blandt andet på energiområdet, siger Karsten Dybvad og fortsætter:

- Vores ambition er, at vi får genskabt de 80.000 industriarbejdspladser og resten af de 175.000 private arbejdspladser, vi har tabt under krisen. Virksomhederne i industrien har fået skåret ind til benet som konsekvens af krisen, så de ikke længere bløder arbejdspladser. Men produktionen ligger stadigvæk under niveauet fra før krisen. Faktisk har vi kun genvundet 60 pct. af faldet i produktionen under krisen, siger Karsten Dybvad.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093