Danmark og Kina fælles om fødevaresikkerhed
DTU og Kinas nationale center for risikovurdering af fødevarer har indgået en samarbejdsaftale, som vil styrke Danmark og Kinas videnskabelige samarbejde om fødevaresikkerhed.
Aftalen vil skabe en platform for forskningssamarbejde mellem Danmark og Kina. Hensigten er, at DTU Fødevareinstituttet og Kinas nationale center for risikovurdering af fødevarer udveksler erfaringer og samarbejder indenfor risikovurdering, overvågning af risici, risikokommunikation samt kostundersøgelser og -vurderinger.
Organisationerne vil blandt andet etablere fælles forskningsprogrammer, udveksle forskningsresultater og tilbyde videreuddannelse indenfor relevante forskningsområder.
Samarbejde til gavn for Kina og Danmark
Ifølge institutdirektør Jørgen Schlundt er aftalen til gavn for både Kina og Danmark:
- Vores kinesiske samarbejdsparter kan drage fordel af DTU Fødevareinstituttets erfaring indenfor risikovurdering af fødevarer og kostundersøgelser, mens vi har mulighed for at skabe stærke relationer i det kinesiske forskningsmiljø, siger han i en meddelelse.
Aftalen kan samtidig ses som en anerkendelse af, hvor højt agtet dansk fødevaresikkerhed, forskning og risikovurderinger på området er.
- Aftalen viser, at DTU Fødevareinstituttets forskningsbaserede risikovurderinger er anerkendt på verdensplan. Det gælder også jord-til-bord-tankegangen kombineret med klar opsplitning af risikovurdering og risikohåndtering i Danmark, hvor et godt samarbejde mellem myndigheder, forskere og industri har gjort det muligt at begrænse forskellige problemer med fødevaresikkerheden i Danmark, som f.eks. salmonella og antibiotikaresistente bakterier i danske fødevarer, siger Jørgen Schlundt.
Statsbesøget i Kina har fokus på det brede dansk-kinesiske samarbejde, deriblandt indenfor fødevarer og fødevaresikkerhed.