Over 100 eksport-møder på ny konference
Udenrigsministeriets fødevarehold deltog talstærkt i eksportkonference, og resultatet var direkte kontakt til den danske fødevareklynge.
Efter selve konferencen var der mulighed for deltagerne fra fødevaresektoren at holde møder af ti minutters varighed - efter model fra speeddating - med medarbejdere fra forskellige danske ambassader rundt om i verden, der deltog i konferencen. Der blev derfor udvekslet mange visitkort og skabt mange kontakter ved de små runde caféborde uden for konferencesalen som afslutning på dagen.
Konferencen blev afviklet i forlængelse af at Udenrigsministeriet havde samlet eksportmedarbejdere fra 22 ambassader verden over til et internt møde i København. Det er første gang, at de som team optræder i forbindelse med et eksportinitiativ i Danmark.
Arrangementet bød desuden på en række oplæg fra repræsentanter fra danske virksomheder, der bl.a. fortalte om erfaringer med eksport rundt om i verden. Derudover var der fire oplæg fra repræsentanter fra ambassaderne i Japan, Canada, Rusland og Kina, der opdaterede de cirka 150 deltagere på markedssituationen rundt omkring i verden.
Mangel på økologiske varer i Rusland
Flere oplægsholdere nævnte i deres oplæg økologiske varer som en god mulighed for eksport af danske fødevarer.
- I Rusland er der større efterspørgsel efter økologiske varer end der er udbud, sagde f.eks. sektoreksport Marina Mityanina fra den danske ambassade i Rusland.
Desuden blev e-handel nævnt som en stærk tendens på markedet for handel med fødevarer.
- I Danmark er handel af dagligvarer via internettet på få år vokset til fire procent, men i et land som England bliver 10 procent af alle fødevarer bestilt på en hjemmeside, fortalte Birthe Linddal fra Food Future.
- Vi bliver i fremtiden mere opmærksomme på hvad vi spiser, og vi vil i større udstrækning vælge økologiske varer.
Udenrigministeriet vil gentage succesen
Ministerråd for fødevarer og landbrug, Claus Hermansen fra Udenrigsministeriet betegner konferencen som en succes.
- Ved etableringen af som Danish Food Cluster, har vi fået en god mulighed for at komme i kontakt med de mellemstore og små virksomheder i fødevarebranchen, siger han og fortsætter:
- Mange er ikke klar over, hvilken hjælp udenrigsministeriet kan tilbyde, hvis virksomhederne har ambitioner om at komme i gang med eksport.
Succesen betyder, at Udenrigsministeret gerne vil gentage arrangementet.
- Det viser, at den danske fødevaresektor både vil og kan når det handler om eksport. Virksomhederne er ambitiøse, og de er klar til at lære af hinanden og af eksperterne, lyder det fra CEO for Danish Food Cluster Lone Ryg Olsen.
Konferencen er arrangeret i samarbejde mellem Danish Food Cluster og Udenrigsministeriet og støttet af Aarhus Kommune, Landbrug og Fødevarer, Danish Agro Industry, Den Europæiske Fond for Regionsudvikling, Imidt, Future Food Innovation og Region Midtjylland.