23948sdkhjf

Det siger branchen om vækstpakken

Landbrug og industri glæder giver generelt vækstpakken en positiv modtagelse, men ærgrer sig over sænkningen af PSO-afgiften.
Mens nabolande som Tyskland og Sverige for længst er kommet sig oven på krisen, ligger Danmark stadig og roder rundt langt nede i feltet med en økonomi, der har stået i stampe alt for længe. Derfor kommer dagens vækstpakke og dens 89 initiativer som en kærkommen pakke, der kan hjælpe væksten op i gear. Sådan lyder udmeldingen fra Landbrug & Fødevarer.

- Der er gode intentioner i pakken, og vores vurdering er, at den kan være med til at udløse noget af Danmarks vækstpotentialet og skabe ny vækst i landbrugs- og fødevaresektoren, selv om den ikke bringer os på omgangshøjde med vores nabolande med et snuptag, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Et væsentligt tiltag er målet om at nedbringe sagsbehandlingstiderne i kommunerne med en tredjedel. Det skal sætte fart på miljø-, bygge- og ikke mindst husdyrgodkendelser, hvilket Landbrug & Fødevarer har arbejdet for længe. Hos landbrugsorganisationen glæder man sig også over, at der med pakken tages fat om at reducere omkostninger i virksomhederne og på at skabe bedre finansieringsmuligheder for små- og mellemstore virksomheder.

Fra DI´s side mener man også de 89 initiativer er en god start. Men selv om planen sætter ind på mange af de rigtige områder, skal der tages grundigere fat, hvis Danmark igen skal være blandt de mest velstående samfund i verden.

- Det er et solidt udgangspunkt for en god vækstplan. Den sætter ind på mange af de helt rigtige områder - med investeringer i forskning, en sænkelse af de mest skadelige energiafgifter, mindre bøvl og mere konkurrence. Men der skal tages grundigere fat, hvis vi skal skabe den vækst og velstand, som er DI’s ambition, siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad.

Kritik af PSO-afgift
At regeringen tager fat på at nedbringe PSO-afgifterne er også et skridt i den rigtige retning, men initiativet møder også kritik.

Der lægges kun op til at gnave en lille bid af afgiften, der de seneste år for erhvervslivet er vokset fra godt tre til fem mia. kr. om året, og dermed belaster konkurrenceevnen på bl.a. gartnerier, mejerier og slagterier, der er udsat for hård konkurrence, lyder det fra Landbrug og Fødevarer.

- PSO-afgiften er en rigtig job-dræber, og den har de seneste år har været på himmelflugt. De reduktioner der er lagt op til svarer til stigningen siden december 2013, og som pakken ser ud, vil der oven i købet være mange virksomheder som ikke bliver lettet nævneværdigt i deres PSO-betaling, lyder en kommentar fra Søren Gade.

Karsten Dybvad fra DI glæder sig over, at regeringen lægger op til et første opgør med den høje PSO-afgift, som er tredoblet siden 2011, så danske virksomheder i dag betaler over 4 mia. kr. om året.

- DI og vores virksomheder har peget på PSO-afgiften, som ét af de absolut største problemer i konkurrencen med udlandet. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til os og nu tager fat på PSO’en. Men regeringens forslag tager kun toppen af byrden fra PSO-afgiften, lyder Karsten Dybvads vurdering.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094