Virksomhederne fik flere byrder i 2013
I 2013 gik det den gale vej med at fjerne administrative byrder, viser ny redegørelse fra regeringen. DI efterlyser, at alle kommende regler først bliver tjekket grundigere, inden de bliver ført ud i livet.
- Det er derfor ikke nok at rydde op i de byrder, som allerede er derude. Vi skal undgå flere unødige krav til virksomhederne ved at sikre, at konsekvenserne af nye regler belyses grundigere, inden de træder i kraft, siger chef for MMV & Entrepreneurship i DI, Sidsel Dyrholm Holst.
Nedsæt et uafhængigt organ
Hun foreslår, at regeringen nedsætter et uafhængigt organ med erhvervsledere og andre eksperter, der kigger embedsmændenes konsekvensanalyser efter i sømmene.
- Ny erhvervsrettet lovgivning bør til enhver tid indeholde en grundig analyse af konsekvenserne for erhvervslivet. Eksempelvis skal vurderinger af virksomhedernes omkostninger ved at omstille sig til nye offentlige krav og regler langt mere i fokus. Det kan et uafhængigt regelforenklingsorgan bane vejen for, så unødvendige krav til virksomhederne aldrig får ben at gå på, siger Sidsel Dyrholm Holst.
Forslag skal gennemføres
Regeringens redegørelse indeholder også en systematisk gennemgang af de forslag, der er sendt fra Virksomhedsforum for enklere regler til de relevante styrelser og ministerier. Det fremgår, at 80 procent af alle afgjorte forslag enten gennemføres helt eller delvist.
Redegørelsen viser imidlertid også, at kun lidt over en tredjedel af de forslag, der har fået positiv tilbagemelding fra regeringen, indtil videre er blevet ført ud i livet.
- Det er godt at se, at regeringen arbejder målrettet med forslagene fra Virksomhedsforum for enklere regler. Men vi er først i mål, når de godkendte forslag er fuldt ud ført ud i livet. Det er først her, at virksomhederne reelt mærker lettelser i deres hverdag, siger Sidsel Dyrholm Holst.
For meget tid på byrder
Hun ønsker en indsats så snart som muligt, da de aktuelle administrative byrder svarer til, at op mod 60.000 fuldtidsmedarbejdere i den private sektor om året bruger tid på administrativt bøvl.
- Det er tid, som de i stedet kunne have brugt på at drive og udvikle deres virksomhed, siger Sidsel Dyrholm Holst.
Vækstudspil ikke nok
Regeringens nye vækstudspil ”Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst” er ifølge DI et godt skridt i den rigtige regning i forhold til at gøre op med virksomhedernes bøvl og byrder. Udspillet indeholder blandt andet loft over sagsbehandlingstider på miljø-byggesager samt en ny kvantitativ målsætning om at reducere virksomhedernes administrative byrder med 2 mia. kr. frem mod 2020. Indsatsen i Virksomhedsforum er også blevet styrket, så det nu er muligt at ændre eksisterende regler, der har direkte erhvervsøkonomiske konsekvenser for erhvervslivet.
DI kvitterer for regeringens udspil, men efterspørger et højere ambitionsniveau for at komme virksomhedernes bøvl og byrder til livs.
- Vi er positive over for de nye tiltag. Mange af forslagene er noget, DI har efterlyst i årevis blandt andet via Virksomhedsforum for enklere regler. Men regeringens nye opgørelse over administrative byrder i Danmark viser, at der er behov for at hæve ambitionsniveauet yderligere, siger Sidsel Dyrholm Holst.
Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk