23948sdkhjf

Optimismen spirer hos mikrobryggerierne

Indslev Bryggeri vil i de kommende år udvide og effektivisere produktionsapparatet. En generel tendens i branchen, lyder det fra Bryggeriforeningen.
Indslev Bryggeri har netop aflagt årsregnskab, som viser en omsætningsfremgang på 20 procent, mens overskuddet er steget fra 175.000 til 475.000 kr.

Bryggeridirektør Anders Busse Rasmussen startede sit bryggerieventyr tilbage i oktober 2005. På det tidspunkt overtog han de lokaler, som hans forfædre i 1897 startede bryggeriet i.

- Der er sket rigtig meget de seneste år, og vi er inde i en fantastisk forretningsmæssig udvikling. Når man driver et bryggeri, er der mange ting, der kan gå galt, og konkurrencen er meget hård, forklarer han og uddyber:

- Oprindeligt blev der brygget hvidtøl på Indslev Bryggeri, men den produktion stoppede i 1973. I de efterfølgende år blev der kun lavet sodavand på bryggeriet, indtil denne produktion i 1990 også blev lukket ned. Efter over 15 års stilstand var det noget af en opgave at få produktionen op at stå igen, siger Anders Rasmussen.

For at skaffe opstartskapital blev lokalbefolkningen involveret i projektet via blandt andet salg af folkeaktier, og det har siden været vigtigt for Indslev Bryggeri at inddrage lokalområdet.

- Vi har haft mange vellykkede arrangementer, hvor vi har mærket opbakningen fra nærmiljøet, fortæller direktøren.

Produktion tidoblet
Indslev Bryggeri har på under otte år formået at tidoble produktionen og seksdoble omsætningen. De første år efter genåbningen var udfordrende, men i 2011 var der for første gang sorte tal på bundlinjen. Både 2012 og 2013 bød på yderligere fremgang. Mens der til at starte med kun var tre medarbejdere, er der i dag syv fuldtidsansatte plus en elev. Derudover er der en række deltidsmedarbejdere.

Ifølge kommunikationschef Per Sten Nielsen fra Bryggeriforeningen ligner udviklingen hos Indslev Bryggeri mange andre mikrobryggeriers udvikling.

- Bryggerierne er nystartede virksomheder, der primært så dagens lys lige inden lavkonjunkturen. Derfor nåede de ikke at forberede sig på de udfordringer, som stagnationen medførte. Men de seneste år har mange af bryggerierne fået så meget styr på forretningerne, at der er kommet sorte tal på bundlinjen, forklarer han og påpeger, at der i dag er mange mikrobryggerier, der udvider og moderniserer produktionsapparatet.

Investerer i fremtiden
Også hos Indslev er det planen i de kommende år at udvide og effektivisere produktionsapparatet, da det er bryggeriets eneste mulighed for at følge den stigende efterspørgsel og holde indtjeningen oppe.

- Vi er lige nu nødt til at afvise kunder, fordi vi ikke kan producere tilstrækkeligt, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå i fremtiden. Men produktionsapparatet må udvikles efterhånden, som vi får råd til det. De største muligheder i fremtiden er samtidig de største udfordringer, forklarer Anders Rasmussen.

Per Sten Nielsen oplever, at det stigende salg er en generel tendens for mikrobryggerierne, der ifølge en undersøgelse fra Bryggeriforeningen forventer stigende afsætningsmuligheder i de kommende år. Og det får kommunikationschefen til at spå om en lysere fremtid for de små bryggerier.

- Selvfølgelig vil forbedrede konjunkturer hjælpe bryggerierne i høj grad, da det vil understøtte efterspørgslen. Samtidig har de overlevende bryggerier udviklet sig, og forretningerne bliver i dag drevet mere professionelt, forklarer han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094