Vil forhindre forurening af fødevarer i industrien
En ny glas-på-metal overfladebehandling kan øge levetiden, forbedre hygiejnen og reducere omkostninger for en lang række industrier, herunder blandt andet fødevarebranchen.
Ved at påføre et 0,5-2 µm tyndt lag af tæt amorft kvarts på et metalsubstrat, bliver det muligt at opnå en overfladebelægning, der beskytter mod korrosion, og som ikke forurener fødevarer. Samtidig bevares metallets mekaniske og termiske egenskaber.
En blåstempling
Projektet har et samlet budget på 15 mio. kr. over de kommende tre år, og InnovationsFonden har støttet med 8 mio. kr.
– Støtten fra InnovationsFonden er en blåstempling af vores produkt, som vil give genlyd i branchen og blandt potentielle kunder. Gennem samarbejdet med DTU og vore andre partnere får Siox adgang til viden og kompetencer, som vil understøtte vores teknologiudvikling til stor gavn for fødevareindustrien, siger Søren Svanebjerg, CEO, Siox.
Inden for fødevareteknologiindustrien estimeres omkostningerne til materialer at udgøre 5-10 procent af omsætningen. Hertil kan lægges yderligere 5-10 procent, der anvendes på overfladebehandling for at opnå den fornødne grad af hygiejne og korrosionsbeskyttelse på udstyret. Ved brug af Siox’s overfladebehandling er det ifølge projektpartnerne muligt at reducere disse omkostninger betydeligt uden at gå på kompromis med hverken produktets egenskaber eller kvalitet.
– I en tid, hvor der er stor fokus på konkurrenceevne og effektivitet, er en teknologi, der kan reducere ressourceforbrug i form af tid, arbejdskraft og rengøringsmidler vigtig. Dette er netop kvaliteterne ved vores kvartsbelægning, understreger Søren Svanebjerg.