23948sdkhjf

Danskere syge af danskproduceret svinekød

Dansk svinekød står i 2013 som den største synder i ny rapport om salmonellainfektioner blandt danskerne sidste år.
Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen netop fremlagt sin årlige rapport over forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker. Rapporten viser et historisk lavt antal danskere smittet med salmonella, og godt halvdelen af de smittede fik det med hjem fra udlandet.

Halvdelen bliver syge i udlandet
I 2013 blev 1.136 salmonellainfektioner indberettet blandt danskerne. Det er det laveste antal, siden handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990’erne, og svarer til 20,3 sygdomstilfælde per 100.000 borgere. Godt halvdelen af de syge fik salmonella på en udlandsrejse.

- Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats, som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit, har givet resultater.

De fleste, der vendte hjem med en rejserelateret infektion, havde været i Tyrkiet (31%), hvor der i 2013 var et stort udbrud af Salmonella Enteritidis. Der var også mange salmonellatilfælde blandt rejsende til Thailand (13%), Ægypten (8%) og Spanien (6%).

Ingen salmonellasygdom fra dansk kyllingekød
Ingen tilfælde af salmonella blev i smittekilderegnskabet for 2013 tilskrevet dansk produceret kyllingekød.

- Danmark har været et foregangsland i forhold til at bekæmpe salmonella i kyllingekød og æg. Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats, som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit, har givet resultater, siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Salmonella i dansk svinekød
Blandt de salmonellatilfælde, som ikke var forbundet med rejse, var dansk produceret svinekød i 2013 den fødevarekilde, der blev forbundet med flest infektioner – nærmere bestemt cirka 12% af de indberettede salmonellatilfælde. Det er en stigning fra 2012, hvor antallet var 8%.

- Stigningen skyldes primært, at vi sidste år havde både et landsdækkende og et lokalt udbrud, hvor dansk produceret svinekød var smittekilden, forklarer Birgitte Helwigh.

Importeret svinekød var årsag til 2,6% af salmonellatilfældene, og cirka 25% af alle salmonellatilfælde i Danmark kan ikke tilskrives en specifik fødevarekilde eller udenlandsrejse.

Andre fødevarebårne infektioner
Med 3.766 sygdomstilfælde i 2013 er campylobacter stadig årsag til de fleste fødevareoverførte sygdomme i Danmark.

I 2013 blev i alt 73 fødevarebårne sygdomsudbrud registret. Det vil sige hændelser, hvor flere personer bliver syge fra samme fødevarekilde. I 2012 blev 82 udbrud registreret.

Som i tidligere år var norovirus skyld i de fleste udbrud (38,4%). Det mest omfattende udbrud blev forårsaget af Clostridium perfringens. Her blev 425 syge, efter at have spist tarteletter med høns i asparges ved et arrangement i Nordjylland. I alt var Clostridium perfringens skyld i 16 udbrud. I et nordisk udbrud forårsaget af hepatitis A virus blev 117 mennesker syge, deriblandt 72 danskere. Smittekilden var sandsynligvis frosne jordbær.

Find hele rapporten her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078