CP Kelco skærper konkurrenceevnen
Et unikt forskerpartnerskab har blandt andet øget virksomhedens produktionskapacitet af pektin med 7 procent.
I et partnerskab mellem virksomheder og universiteter, BIOPRO, ser CP Kelco på mulighederne for at optimere produktionen og øge produktionskapaciteten sammen med partnere fra Novo Nordisk, Novozymes, DONG Energy, Chr. Hansen samt DTU Kemiteknik og Københavns Universitet (KU).
- Vi forventer at kunne øge vores produktionskapacitet af pektin med 7 procent uden at øge vores bemanding, på baggrund af de resultater vi har opnået sammen med DTU Kemiteknik, siger CP Kelcos fabrikschef Jørn Stryger om resultatet af et BIOPRO projekt, der har optimeret fabrikkens proces for filtrering af pektin.
- Samtidig undgår vi at købe nye filtre for i alt 17 millioner kroner, fordi vi kan øge kapaciteten med vores eksisterende filtre, siger Jørn Stryger.
Det, CP Kelco sammen med CAPEC-PROCESS Center på DTU Kemiteknik helt præcist har gjort, er at udvikle en computerstyret matematisk model, der er god til at forudsige, hvordan fabrikkens filtrering af pektin vil forløbe og derfor kan være et styreredskab i filtreringsprocessen, så den hele tiden kører optimalt.
Det er simpelt, men genialt
Pektin produceres ud fra skræller af citron, lime, appelsin og grapefrugt. I CP Kelcos fabrikshal arbejder 10 enorme filtre, der under tryk filtrerer citrusskaller og andet affald fra pektinopløsningen. Når filtrene skal renses, danner det en flaskehals i produktionen, og brugen af den nye model til at computerstyre processen, kan løse op for flaskehalsen. Jørn Stryger forklarer:
- Filtrene skal jævnligt renses med håndkraft. Modellen sørger for at køre processen, så filtrene bliver færdige på forskellige tidspunkter og vi ikke skal spilde kostbar tid på, at filtrene står og venter på rengøring. Den sørger også for, at filtreringen bliver mere jævn, og de to ting tilsammen giver en større produktionskapacitet. Simpelt, men genialt, siger Jørn Stryger.
Virksomheden kunne have valgt at købe nye automatiserede filtre, men erfaringen fra andre produktionsområder er, at de ikke er nær så gode som de manuelle. Derfor er Jørn Stryger glad for, at CP Kelco har fundet en løsning, hvor de gamle filtre kan bruges og en investering i nye manuelle filtre er undgået.
- Hvis vi skulle have investeret i flere manuelle filtre for at nå op på samme produktionskapacitet, som vi kan efter brug af computermodellen, ville det have kostet os de her 17 millioner kroner, siger han.
Succes skyldes forskersamarbejde
Ifølge procesingeniør Paloma Santacoloma har det tætte samarbejde med DTU Kemiteknik været helt afgørende for det positive udfald af filtreringsprojektet. Hun er CP Kelcos hovedkraft bag samarbejdet med DTU Kemiteknik om udviklingen af den nye matematiske model.
- Samarbejdet med universitetet er en stor fordel for os, fordi de har nogle meget dygtige og specialiserede forskerne, der har mulighed for at fordybe sig i data og finde forklaringer på hvad der sker i processerne på en anden måde end vi kan i en privat virksomhed. Og den viden er nødvendig for at udvikle en model, der kan beskrive virkeligheden i produktionen, siger Paloma Santacoloma.
Et tæt samarbejde mellem virksomhederne i BIOPRO har også haft stor betydning for filtreringsprojektet. På tværs af virksomhederne har BIOPRO dannet et fagligt forum, hvor de jævnligt mødes og udveksler idéer og sparrer om brugen af matematiske modeller som styringsværktøj i produktionsprocesser.