Uddannelse: Bliv ekspert på øl
Hotel- og Restaurantskolen har sammen med nogle af landets dygtigste sommelierer og folk fra bryggeriverdenen lagt grundstenen til en en ny kellneruddannelse, der udbydes for første gang til september.
Det første hold af kursister starter på uddannelsen til september, og de vil blandt andet lære at lade øl indgå som ingrediens i cocktails, at matche mad og øl, og lære om, hvordan øllen, der drikkes, skal serveres for at smage på den måde, den bør og er lavet til. Desuden gives der en grundig indføring i principperne omkring ølbrygning, råvareudvælgelse, ølkultur og -filosofi.
Uddannelsen henvender sig både til professionelle fra restaurantverdenen, bryggerier, dagligvarebranchen og også private.
- Engang var det normalt på restauranter kun at have to øl at vælge imellem – sådan er det ikke i dag. Interessen for øl er stigende, men for de nyudlærte tjenere er øl ikke en ret stor del af pensum. Derfor mangler der på restauranterne, som er den del af branchen, vi især beskæftiger os med, eksperter med en dybgående ølviden, som kan guide gæsterne til større oplevelser. Desuden vil vi gerne være med til at løfte den generelle ølviden i andre brancher, så niveauet hæves hele vejen rundt og flere får det optimale ud af, at der sker så meget positivt indenfor ølverdenen lige nu, forklarer Susanne Mortensen, kursus- og udviklingskonsulent på Hotel- og Restaurantskolen om baggrunden for den nye uddannelse.
Kellneruddannelsen er den mest omfattende af sin slags herhjemme, og blandt underviserne findes nogle af landets øleksperter, herunder Tore Jørgensen, brygmester på Herslev Bryghus, Bjarke Bundgaard, specialkonsulent indenfor marketing, Jacobsen, Peter Pepke, to gange årets tjener og restaurantchef på Kong Hans samt Jacob Kocemba, sommelier og General Manager på The Standard og vinder af flere internationale sommelierkonkurrencer.
- Jeg oplever, at mange tjenere ønsker en større ølviden, men det kan være svært at finde tiden til at gå i dybden. På kellneruddannelsen er der sat struktur på, hvad der skal læres, og man får den mest opdaterede viden om øl. Uddannelsen går i dybden, er videnstung og nørdet, men samtidig udadvendt, for målet er, at de uddannede kellner skal blive eksperter i at forstå og vejlede deres gæster på en ubesværet måde, siger Jacob Kocemba.
Uddannelsen strækker sig over otte måneder og foregår på Hotel- og Restaurantskole i Valby.