23948sdkhjf

Fiskerensemaskine fordobler Kromas produktion

Med en ny højeffektiv fiskerensemaskine tager Kroma konkurrencen op med international sværvægter og forventer en fordobling af arbejdsstyrken i de kommende år.
Interessen var stor, da nichevirksomheden Kroma præsenterede deres første prototype af den ny fuldautomatisk fiskerensemaskine Gutmaster Flex på verdens største fiskeindustrimesse, Seafood Processing Global, i starten af maj i Bruxelles.

Med sig hjem havde direktør og hovedaktionær i Kroma Ivan Kristensen knap 100 potentielle nye kunder og to seriøse forhåndsaftaler om levering af et større antal nye maskiner til Norge, der årligt producerer 1,4 mio. tons laks.

- Umiddelbart efter finanskrisens start oplevede vi et voldsomt dyk i efterspørgslen, fordi ingen turde investere i nyt udstyr. Men det billede vendte allerede for et par år siden, og nu har virksomhederne for alvor fået investeringslysten tilbage. Mange steder bygges helt nye moderne faciliteter og her er det de fuldautomatiske maskiner med stor kapacitet, som Gutmaster Flex, der har interesse. Så vi har ramt plet i forhold til det aktuelle behov i branchen. Går det som vi forventer, vil vi minimum skulle fordoble vores produktion i løbet af 2015 og sandsynligvis tredoble den inden 2017. Så vi er i gang med at ansætte nye folk og skal i alt fald have fordoblet vores arbejdsstyrke, fortæller Ivan Kristensen begejstret.

Kroma beskæftiger p.t. 13 smede og tre ingeniører.

Godt med konkurrence
Ivan Kristensens optimisme bakkes op af Henning Priess, direktør og medindehaver af firmaet AquaPri, der er specialister i opdræt af fisk med stor eksport til udlandet.

- I dag har Baader stort set monopol på markedet for slagtemaskiner i fiskeindustrien og de sidder derfor solidt i sadlen. Kroma er fortsat en forholdsvis lille spiller i den her sammenhæng, men med deres nye innovative maskine har de opnået en unik mulighed for at skabe en tiltrængt konkurrence og få sat gang i såvel produkt- som prisudviklingen indenfor et monopoliseret marked. Set med danske øjne er det også meget attraktivt at få del i det her marked, som er i så kraftig vækst. Så der er ingen tvivl om, at det her projekt rummer et kæmpe udviklingspotentiale, siger Henning Priess.

Højere kapacitet og lavere energiforbrug
Kroma, der har base i Skive, har specialiseret sig i maskiner, som kan rense og forarbejde fisk og håndtere fiskeaffald, men den nye maskine adskiller sig fra de øvrige ved en halvering af energiforbruget og et meget effektivt håndteringssystem. Maskinen, er har fået navnet Gutmaster Flex, fås i tre størrelser, hvor den største kan klare op til 40 fisk á 8-10 kg i minuttet.

Den vigtigste forskel er dog, at den nye maskine kan foretage det såkaldte prinsessesnit, hvor fisken kun skæres op på langs, og ikke samtidig får et snit på tværs bag gællerne.

- Norge, Skotland og Chile kræver, at fiskene får prinsessesnittet og der findes kun én anden maskine på markedet, som kan gøre det, men den har ikke samme høje kapacitet, som vores nye maskine har. Udover de store markeder for opdrætslaks i Norge, Chile og Skotland, er der også gode muligheder for at nå de største markeder for vildlaks i Alaska og Rusland med den nye maskine, da den opfylder producenternes øgede krav om fuldautomatik og fleksibilitet, forklarer Ivan Kristensen.

Kroma har produceret maskiner til fiskeindustrien siden 1973. Ivan Kristensen, der er uddannet ingeniør, var med til at overtage virksomheden i 2002 og ejer i dag 90 procent.

Kun muligt med støtte
Ideen til maskinen opstod for flere år siden, men fik først for alvor luft under vingerne, da det i 2012 lykkedes Kroma at få hjælp fra Future Food Innovation.

Future Food Innovation har ydet en medfinansiering på 50 procent til projektet og har desuden bistået med hjælp til bl.a. patentansøgninger og markedsføring samt tilbudt løbende sparring undervejs i projektet.

- Udviklingen af maskinen har kostet 3 mio. kr. hvilket er mange penge for en lille virksomhed, som vores. Så uden støtten var projektet nok ikke blevet til noget. Nu udløber projektstøtten snart, men vi er nået så langt, at vi nok skal komme gennem de sidste tests og får startet produktionen op for alvor, slutter Ivan Kristensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078