Nyt forskningscenter skal skabe vækst i ingredienser
Et nyt samarbejde mellem virksomheder og universiteter skal medvirke til at skabe ny vækst i ingredienser til fødevarer.
- Fortsat vækst inden for fødevarer kræver blandt andet mere forskning og uddannelse. Med NIC får vi en ny ramme for at udvikle nye ingredienser, nye fødevarer og nye processer og udnytte de globale muligheder bedre, siger Ole Linnet Juul, branchedirektør hos DI Fødevarer.
Bag det nye Nationalt IngrediensCenter(NIC) står en række virksomheder, universiteter, brancheorganisationer og myndigheder. NIC blev indviet i går i Industriens Hus i København med deltagelse af minister for landbrug, fødevarer og fiskeri Dan Jørgensen. Initiativet til NIC kommer fra DTU Fødevareinstituttet. Meningen er at styrke samarbejdet mellem virksomhederne og universiteterne.
Lettere adgang til universiteterne
Danske virksomheder er med en markedsandel på 14 procent af verdensmarkedet internationalt førende indenfor ingredienser. Branchen omsætter for 32 milliarder og kroner, og op mod 98 procent af omsætningen går til eksport. Samlet beskæftiger virksomhederne 18000 medarbejdere.
Den danske ingrediensindustri er kendetegnet ved en række store virksomheder med store forsknings- og udviklingsafdelinger, som er vant til at samarbejde med universiteterne, men også små og mellemstore virksomheder, der ikke har større udviklingsafdelinger eller erfaring i at samarbejde med universiteterne.
I en rapport fra Ingrediensforum DI Fødevare i 2013, udtrykte ingrediensindustrien ønske om en lettere adgang til samarbejde med universiteterne.
NIC etableres som et center uden mure, og associeres administrativt og strategisk til forsknings-og innovationsplatformen inSPIRe.
Det er etableret i et samarbejde mellem DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, AAU, DTU, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, ErhvervsAkademi Sjælland og Professionshøjskolen Metropol.