23948sdkhjf

OUH ændrer køkkenrutiner efter listeriafund

På baggrund af fund af listeria i aspargessuppe og i kødboller har Odense Universitets Hospitals køkken nu ændret deres procedurer
Ifølge Statens Serum Institut er fem patienter det seneste halvandet år smittet med listeria af samme type, som er fundet i en egenkontrolprøve af aspargessuppe produceret på Odense Universitets Hospitals køkken i Svendborg i august 2014. Hospitalet fandt også i maj 2014 listeria i aspargessuppe produceret på OUH´s køkken i Odense, men typen af denne listeriabakterie er ikke kendt.

Flere af patienterne har været indlagt på sygehus i regionen. Tre patienter er døde. Den seneste patient er fra april i år.

På baggrund af fundene af listeria blev aspargessuppe, samt produkter produceret på samme udstyr, kasseret. Begge køkkenerne er herefter rengjort og desinficeret.

Fødevarestyrelsen har været på tilsyn i begge køkkener og har taget prøver for at klarlægge, om problemet er løst. Prøverne viser ikke spor af listeria i produktionsmiljøet. Derimod er der fundet listeria i suppe med kødboller produceret på Odense Universitetshospital samt i frosne kødboller, som er anvendt som fyld. Kødbollerne er fra ekstern leverandør. Suppen er kasseret som følge af fundet.

En sandsynlig årsag til fundene af listeria er, at hospitalskøkkenerne ikke har taget i betragtning, at kødbollerne kan indeholde listeria i kombination med, at der ikke er sket opvarmning af suppen med kødboller til et niveau, som fjerner listeria før pakning i portionsanretninger.

De færdigpakkede supper serveres på hospitalets afdelingskøkkener og opvarmes i forbindelse med servering.

Hospitalet har en instruks for opvarmning til 75 grader af supperne på afdelingskøkkenerne, men styrelsen vurderer, at denne skal suppleres med en direkte mærkning på portionerne for at gøre personalet opmærksom på vigtigheden af en tilstrækkelig opvarmning. Hospitalet har derfor ændret deres procedurer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078