23948sdkhjf

Vildmosekartoflen er truet - mosen synker

Det skal undersøges, hvad der kan gøres for at stoppe udviklingen.
Knap 250 nordjyske arbejdspladser kan være i fare, når tørvelaget i Store Vildmose er opbrugt. Hvert år synker tørvelaget, men nu vil kartoffelavlere i området forsøge at forsinke den proces.

Store Vildmose synker med tre centimeter om året - det er i hvert fald en teori, som en gruppe af kartoffelavlere, rådgivere fra LandboNord og Videncentret for Landbrug, Smagen af Nordjylland samt Aarhus Universitet nu har sat sig for at finde ud af om holder vand. Skulle teorien holde stik, vil det få store konsekvenser for området indenfor en overskuelig fremtid.

- I øjeblikket mangler vi dokumentation for, hvad der er fup eller fakta i den forbindelse. Derfor håber vi, at forsøgene vil kunne give os nogle svar, så vi har dokumentation for at kunne planlægge ud i fremtiden, siger kartoffelavler Jan Nørgaard.

Nye dyrkningsmetoder
Samtidig med at undersøge hvor hurtigt Vildmosen synker, så skal det også dokumenteres i hvor høj grad dyrkningen af kartoflerne på lavbundsjorde har en effekt på udslippet af CO2 og andre drivhusgasser.

Projektet ”Bæredygtige Vildmosekartofler” er støttet af både Region Nordjylland og EU. Kartoffelavlerne vil gennem projektet bl.a. forsøge at inddrage nye dyrkningsmetoder, så det vil være muligt at gøre kartoffelavlen bæredygtig.

Et hold fra Aarhus Universitet har netop været forbi for at tage boreprøver forskellige steder i mosen, så det derigennem vil være muligt at afklare, om det er dyrkningen af de kendte kartofler, der bærer skylden for, at mosen synker.

Boreprøverne foretages ned til én meters dybde, og formålet med prøverne er at undersøge, hvor stor en el af sammensynkningen der skyldes udledning af kuldioxid CO2 ved selve dyrkningen af afgrøderne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11