Rodfrugtproducent i kamp om Årets Fighter 2014
Tre spændende virksomheder kæmper netop nu om at blive årets Fighter 2014. Prisen går til en lille eller mellemstor virksomhed, der har overvundet krisen. Den økologiske rodfrugtproducent Tange Frilandsgartneri er én af dem.
Det er energiselskabet OK, som for fjerde år i træk overrækker Fighter Pokalen samt en check på 100.000 kr. til en lille eller mellemstor virksomhed, som har overvundet krisen og i år kæmper en herregård, en højteknologisk virksomhed og et stort frilandsgartneri om stemmerne.
Et stærkt dommerpanel med kendte ansigter fra dansk erhvervsliv har nomineret de tre virksomheder, som hver har en stærk fighterhistorie. Dommerne er Jens Klarskov, adm. direktør i Dansk Erhverv, Bendt Bendtsen, tidligere Økonomi- og Erhvervsminister og nu medlem af Europa Parlamentet, Lars Larsen, stifter og ejer af Jysk, Jens Bjerg Sørensen, adm. direktør i det danske industrikonglomerat Schouw & Co og Jørgen Wisborg, adm. direktør i OK.
De tre kandidater
En af kandidaterne til prisen er Tange Frilandsgartneri, beliggende tæt på Bjerringbro, som er en af Danmarks største producenter af økologiske rodfrugter. Grundet krisen var virksomheden tvunget til at tænke anderledes og rokere i organisationen, så funktionerne kunne optimeres. Med en ny strategi er virksomheden gået fra at være ”landsbrugsorienteret” til nu også at være ”salgsorienteret”. Samtidig er Tange Frilandsgartneri nu blevet en partner for kunderne og ikke ”bare” et gartneri. Det store fokus på økologi har også bragt Tanges økologiske rodfrugter til Tyskland – en succes som de kan bygge videre på. Omstillingen har krævet meget af medarbejderne, som med stor motivation og engagement arbejder målrettet sammen for at bevise, at Tange kan og vil andet og mere end at producere rodfrugter.
Derudover kandiderer herregården Ausumgaard, som ligger ved Hjerm mellem Struer og Holstebro, til prisen. Ausumgaard har kombineret traditionel landbrugdrift med nye koncepter, nicheproduktion og produktudvikling for at sikre gårdens fremtid. I stedet for at levere kød og afgrøder til store forarbejdningsvirksomheder, leverer Ausumgaard nu i højere grad direkte til forbrugerne. Med de mange tiltag har man i løbet af få år fået en sund økonomi samt fordoblet antallet af medarbejdere.
Den tredie kandidat til prisen er Bila A/S fra Nykøbing M. Den højteknologiske virksomhed, der leverer industrirobotter til hele verden blev hårdt ramt. Projekterne mislykkedes, den globale krise spændte ben, og kunderne holdt op med at ringe. Et helt nyt mindset blev Bilas redning, og krisen gav fighterviljen liv i en sådan grad, at Bila i dag er stærkt rustet til fremtiden og det globale marked. Bila er i dag i højere grad en ekstern samarbejdspartner, som sætter kundens behov i fokus. I stedet for at være prisfokuserede, er selve forståelsen for kundens forretning blevet kernen hos Bila. Med værdibaseret salg og med fokus på indsatsstyring, LEAN, udvikling og motivering af medarbejdere, har Bila opbygget et stærkt hold.
Medarbejderne er omdrejningspunktet
Alle tre kandidater har fremhævet deres medarbejdere, som har en altafgørende andel i virksomhedens succes, og det er netop medarbejderne, som Fighter Pokalen hylder. En af de tre virksomheder bliver kåret som årets Fighter 2014 og modtager en check på 100.000 kr. øremærket et arrangement for alle medarbejderne. Fighter Pokalen uddeles for fjerde år i træk af energiselskabet OK, som med prisen ønsker at sætte fokus på de små og mellemstore virksomheder i Danmark.
- Der er lagt nye strategier, nye visioner, og der er sket store forandringer gennem de sidste seks år. Det kan kun lade sig gøre med dygtige medarbejdere, og derfor er Fighter Pokalen tiltænkt medarbejderne, fortæller Jørgen Wisborg, adm. direktør i OK og medlem af dommerpanelet.
Tidligere vindere af Fighter Pokalen
2011: Lund Byggefirma A/S
2012: Amanda Seafoods A/S
2013: Bang og Olufsen Medicom A/S