Dansk raps reddet på målstregen
Nye målinger for udledning af CO2 gav pludselig konkurrencedygtighed
Et dansk sommerlandskab uden gule rapsmarker er svært at forestille sig, men scenariet var tæt på at blive virkelighed, da halvdelen af de danske rapsmarker risikerede at forsvinde. Det er aflyst efter en intensiv og vedvarende indsats fra Landbrug & Fødevarer, DLG og Danish Agro, konstaterer L&F.
Sagen handler kort fortalt om, at EU ønsker at øge andelen af vedvarende energikilder til 20 procent i 2020. En af de mest oplagte måder at nå målet på er at bruge biobrændstof, herunder biodiesel, og en af de vigtigste ingredienser i biodiesel er raps.
I Danmark blev der sidste år produceret 688.000 tons rapsfrø, og tidligere målinger udført af Aarhus Universitet har vist, at CO2-udledningen fra dansk raps lå væsentligt over de tyske udledninger - målinger, som ville gøre det svært for den danske udgave at konkurrere, og som derfor sandsynligvis ville koste danske rapsmarker livet.
Tæt samarbejde
Landbrug & Fødevarer gik derfor i foråret i tæt samarbejde med DLG og Danish Agro i gang med en intensiv og vedholdende indsats for at sikre en justering af de danske værdier inden årets høst. Parterne fandt, at det simpelthen ikke gav mening, at de danske værdier skulle være så meget højere end de tyske.
Landbrug & Fødevarer fik en god dialog med henholdsvis Energistyrelsen og NaturErhvervstyrelsen om problemstillingen.
- DLG og Danish Agro leverede nye tal og oplysninger, og de to styrelser tog fat i Aarhus Universitet, der leverede de oprindelige tal. Efter en god og konstruktiv dialog leverede Aarhus Universitet nye og reducerede tal for den danske GHG-emission for raps, fortæller chefkonsulent Mads H. Dorff Christiansen fra Landbrug og Fødevarer til lf.dk.