Minister vil begrænse kemi i bagepapir og pizzabakker
Eva Kjer Hansen klar med "en grænseværdi så lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer"
Hun indfører derfor nu en vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i emballager til fødevarer, der bliver brugt til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende. Vejledningen skal bremse brugen af stofferne, indtil en fælles EU-løsning er på plads.
- Forbrugernes sikkerhed er det vigtigste, og der bør slet ikke være skadelige fluorstoffer i det papir og pap, som er i kontakt med vores mad. Jeg ser helst, at virksomhederne slet ikke anvender fluorerede stoffer i emballagen, og derfor laver jeg nu en vejledning med en grænseværdi så lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.
Gode tyske erfaringer
Tyskland har ifølge ministeren gode erfaringer med en lignende vejledende grænseværdi, hvor de fleste virksomheder benytter sig af grænseværdien ved produktionen af emballager af pap og papir. Mange virksomheder arbejder også allerede på at finde alternativer til stofferne. Der er dog brug for en EU-løsning, mener Eva Kjer Hansen, som vil have EU-Kommissionen til at sætte tempo på arbejdet.
Fluorerede stoffer er en gruppe kemiske stoffer med vand- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne er svært nedbrydelige og ophobes i dyr og mennesker. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, men der er i dag begrænset viden om deres effekter, og kun få af stofferne er evalueret af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Da de kan anvendes i pap og papir, der kommer i kontakt med fødevarer, kan der ske en afsmitning af stofferne til den mad, vi spiser.
Den vejledende grænseværdi vil blive offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside senere i dag.