Bred politisk enighed om indsats mod Campylobacter
Der er opbakning fra alle Folketingets partier til en handlingsplan mod Campylobacter i kyllingekød. Planen skal mindske antallet af mennesker, der bliver syge af Campylobacter.
Danmark har siden 2003 haft en frivillig strategi for at bekæmpe Campylobacter. Strategien har givet gode resultater. Der er mindre Campylobacter i det danske kyllingekød nu, og der er sket et fald i antallet af syge fra 2001 til 2006, men en stigning igen i 2007. Campylobacter er den bakterie fra fødevarer, der gør flest danskere syge. I 2007 var der 3.860 registrerede syge.
Der er mere Campylobacter i det importerede kyllingekød end i det danske, og beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at langt de fleste sygdomtilfælde fra kyllingekød skyldes importeret kylling. Derfor har den nye handlingsplan fokus på importen. Fødevareministeriet har allerede taget fat i importproblematikken med lancering af en intensiveret kontrol af både dansk og udenlandsk kød - den såkaldte ”case-by-case” kontrol. I 2008 bliver der taget endnu flere prøver af importeret kyllingekød.
Ud over en styrket importindsats omfatter planen også indsatsområder i den danske slagtekyllingeproduktion. Det drejer sig blandt andet om udvikling af en branchekode for slagtekyllingeproduktionen, brug af insektværn i kyllingehusene, undersøgelse af forekomsten i fritgående kyllinger, bedre metoder til at sortere kyllingeflokkene i Campylobacter positive og negative, brug af damp og ultralyd til at reducere forekomsten og en række initiativer til forbrugeroplysning.
Det er Fødevarestyrelsen i samarbejde med erhvervet og eksperter på Danmarks Tekniske Universitet, der har bistået ministeriet med udarbejdelse af den nye danske handlingsplan for Campylobacter.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri