Jorgensen sætter omsætningsrekord
Ordrerne strømmer ind til den fynske producent af procesudstyr – og et konkursramt datterselskab baner vejen for at bundlinjen følger med.
Jorgensen-koncernen realiserede et overskud på 17, 6 mio. kr. før skat i 2014/15. Dermed er billedet fra 2013/14, hvor procesudstyrs-producenten tabte knap 17 mio. kr., vendt på hovedet.
Overskuddet er en manifestation af, at det tabsgivende datterselskab Brüel blev erklæret konkurs i februar. For uden underskuddene fra Brüel kommer Jorgensens kerneforretning til udtryk. Det medførte omsætningsrekord på 193,7 mio. kr. hos moderselskabet sidste år – og ordrebeholdningen lover mere, når bøgerne lukkes næste gang, siger adm. direktør hos Jorgensen Jens Nyeng.
Store kunder og større ordrer
Jens Nyeng forklarer, at det fine regnskab og den rekordtykke ordrebog blandt andet skyldes, at virksomheden har styrket sin position som leverandør til en række store internationale koncerner.
- Vi har intensiveret vores strategi om at skulle tættere på de store internationale koncerner. Og det har vi opnået ved at blive auditeret som leverandør og ved at arbejde os op til at kunne håndtere større projekter, siger Jens Nyeng.
Netop store og komplekse løsninger er blevet et speciale hos Jorgensen, som da også leverer til giganter til Nestlé og Danone. Med auditeringen sikrer de store foretagender, at leverandørerne kan leve op til kravene om automation, hygiejne, sikkerhed og høje kapaciteter - og det nåleøje kom Jorgensen altså sikkert igennem.
- Når man skal kunne sælge flåede tomater til 5 kr. bliver branchen mere og mere centraliseret, og procesanlæggene bliver større og større. Og det er vi gode til at håndtere, forklarer direktøren.
Høje forventninger til medico
Helt konkret har strategien kastet større ordrer af sig inden for fødevareindustrien, som Jorgensen traditionelt har bygget og leveret udstyr til. Heriblandt den største ordre i virksomhedens historie. Men væksten skal også tilskrives et succesfuldt indtog i medicinalindustrien. Et forretningsområde som Jens Nyeng har store forventninger til, og hvor Jorgensen skruer op for indsatsen fremover.
Og det er da også denne offensiv i medicinalindustrien, der er forklaringen på, at moderselskabets driftsresultat er en anelse lavere i år, fordi Jorgensen i regnskabsåret 2014/15 har afholdt en række udviklings- og indtrængningsomkostninger.
Flere robotter
Endelig fremhæver Jens Nyeng virksomhedens kompetencer inden for robot-integration, som et fint bidrag til successen sidste år. Og det er, ligesom medico, et område, som i fremtiden vil skæppe i kassen hos Jorgensen.
- VI integrerer flere og flere robotter i fødevareindustrien. Antallet af robotter er det højeste nogensinde og er vokset temmelig kraftigt de seneste fire år, og det bliver det ved med, siger Jens Nyeng, der ser Jorgensens erfaring med høj-komplekse opgaver som en klar fordel.
- Der er nogle indlæringsomkostninger, man skal tage højde for. Det er en anden kalkulationsprofil, og konkurrencen er anderledes. Der er mange mindre virksomheder, der også har kompetencer, men som mangler at kunne håndtere den store kompleksitet, der følger med, siger han.