23948sdkhjf

Nowaco: Sky is the limit

Omsætning på tre milliarder kan være fordoblet om fem år, mener ledelsen
De ved, at de lever i en branche fyldt med risiko, og de ved, at meget kan gå galt.

Det gør det også fra tid til anden, men alligevel bobler selvtilliden og optimismen i høj grad hos den nordjyske fødevaresucces Nowaco, der køber og sælger frosne fødevarer i hele verden.

Med en omsætning, der sidste år var meget tæt på at ramme tre milliarder kroner, kunne stifter og indehaver Preben K. Nielsen konstatere, at omsætningen er fordoblet i forhold til for fem år siden. Og det er slet ikke umuligt, at endnu en fordobling til til seks milliarder kan være en realitet om fem år, lyder Nowaco-chefens melding til Food Supply.

- Hvor store kan I blive?

- Sky is the limit, svarer Preben K. Nielsen.

- Ja, sky is the limit, gentager hans datter, Katja Nowak Nielsen, der kom ind i direktionen som driftsdirektør, COO, sidste år og ikke er spor bleg for at føre Nowaco videre, når hendes far engang stopper med at bestemme. Det gør han iøvrigt først, når han dør, fastslår han.

- Vi kan slå til fra dag til dag

Far og datter er også enige om, at væksten gerne skal være organisk, og at 10-20 procent vækst om året vil være fint. Nowaco er ikke særligt interesseret i opkøb af andre virksomheder, men vil ikke afvise muligheden, hvis et godt tilbud dukker op.

Netop en enorm fleksibilitet er ifølge topledelsen Nowacos helt store styrke på et verdensmarked, hvor det hele handler om at købe der, hvor prisen er lav, og sælge der, hvor den er høj. Fleksibilitet betyder i den forbindelse også, at virksomheden konstant er klar til at åbne nye kontorer nærmest hvorsomhelst. Efter at have åbnet i fem nye lande sidste år har Nowaco nu folk ansat på 24 kontorer i 19 lande.

- Hvis der viser sig en god mulighed, så gør vi det, stort set fra dag til dag, nævner Preben K. Nielsen.

- Ja, vi har ikke økonomiske begrænsninger. Vi har råd til at jagte alle muligheder, supplerer Katja Nowak Nielsen med henvisning til den kapital, familien har bygget op, siden Preben K. Nielsen og hans kone grundlagde Nowaco i 1972. Familieformuen anslås at være på omkring en milliard kroner.

Seneste skud på kontorstammen er et kontor i København, hvortil Nowaco netop nu leder efter tre-fem erfarne tradere.

Næse og risiko

Gennem alle årene har det været en udpræget sans for de gode forretninger, der har drevet Nowaco frem. Og selv om Preben K. Nielsen forsøger at trække sig mere og mere i baggrunden og overlade butikkens drift til yngre kræfter, står han stadig noteret for en af de største handler i firmaets historie: En handel, der på ét skib sendte 1.500 tons kylling til Angola.

Handelsevnerne har han givet videre til datteren Katja, som ud over at være med i topledelsen også er næsten helt almindelig trader, primært med kunder i Nigeria. "Næsten" helt almindelig, fordi Nigeria volumenmæssigt er Nowacos største marked, og hun dermed håndterer en risiko i den absolut tunge ende.

- Jeg køber og sælger måske 40-80 containere ad gangen, så i forhold til en handel med nogle få containere kan man gange risikoen med 40, siger Nowaco-arvingen, som ikke er i tvivl om årsagerne til Nowacos succes:

- Vi har næse for forretninger på alle niveauer, og så har vi evnen til at styre risiko.

Preben K. Nielsen er enig:

- Det, vi laver, kan man ikke lære på et universitet. Det er fingerspidsfornemmelse, konstaterer han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094