23948sdkhjf

Dyrevelfærdsmærke skal give flere grise krølle på halen

Stjernekød gør det nemmere for forbrugerne at vælge svinekød med bedre dyrevelfærd
Når forbrugerne fra sommeren 2017 køber svinekød, vil et nyt, statsligt dyrevelfærdsmærke i tre niveauer guide dem, så de lettere kan vælge skinke, koteletter og hakket flæsk med forbedret dyrevelfærd.

Tildeling af mærket kræver blandt andet, at søerne kan bevæge sig frit, og at halen ikke bliver klippet af grisene.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ser frem til, at forbrugerne lettere kan vælge dyrevelfærd til:

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu får et dansk dyrevelfærdsmærke, så de forbrugere, der gerne vil betale en vis merpris, får en mulighed for at vælge svinekød med bedre dyrevelfærd. Ikke alle har jo råd til at gå efter hverken de dyreste udskæringer eller de økologiske specialprodukter.

- Men otte ud af ti danskere siger, at de gerne vil betale lidt mere for, at dyrene har haft det bedre. Den mulighed får de nu, når de kan vælge mellem stjernekød i tre forskellige niveauer, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Fakta om dyrevelfærdsmærket
For at svinekød kan mærkes med dyrevelfærdsmærket, skal grisenes opvækst leve op til en række grundkrav, der ligger klart over de gældende lovkrav i Danmark og EU.
- Søerne skal gå frit i hele produktionsforløbet
- Grisen skal have krølle på halen - det betyder, at grisene skal have hele haler uden halekupering og halebid
- Landmanden skal dagligt give grisene halm
- Grisene skal have mere plads, mens de vokser op
- Grisene må højst transporteres i otte timer

Én stjerne markerer, at mærkets grundkrav er opfyldt. To og tre stjerner markerer, at der er opfyldt supplerende krav om mere plads og udeareal:
- Én stjerne: Fritgående søer, krølle på halen (uden halekupering eller halebid), mere plads og tildeling af halm
- To stjerner: Samme grundkrav + krav om mere plads
- Tre stjerner: Samme grundkrav + krav om endnu mere plads samt udeareal
Danmarks nye dyrevelfærdsmærke indføres i første omgang for svin, men vil senere kunne udvides til andre dyrearter. Da det tager tid for producenterne at forbedre forholdene i staldene, således at de lever op til mærkets krav, vil den første flæskesteg med et 1-stjernet dyrevelfærdsmærke først kunne findes i køledisken i midten af 2017.

I dag er det kun et par procent af den samlede danske svineproduktion, der foregår under vilkår, som svarer til mærkets krav til det 2- og 3-stjernede niveau. Af den del af produktionen, som leveres til det danske marked, vil 15-20 procent i dag kunne få dyrevelfærdsstjerner.

Den øgede produktion af især 1-stjernede produkter ventes at øge andelen af stjernekød på det danske marked til omkring 50 procent i løbet af nogle år.

Cirka 20 procent af det svinekød, der sælges i Danmark i detailhandlen, er importeret fortrinsvis fra andre EU-lande på grund af lavere priser. Udenlandske produkter vil også kunne få dyrevelfærdsmærket, hvis de opfylder kravene.

Dyrevelfærdsmærket er en del af den politiske aftale om en Fødevare- og landbrugspakke indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

Bag mærket står Miljø- og Fødevareministeriet samt en række organisationer, deriblandt Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation, Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd, Danske Slagtermestre, Lidl og Aldi.

Andre, deriblandt Coop, mener, at det nye mærke slet ikke stiller krav, der er vidtgående nok til at sikre en reelt bedre dyrevelfærd.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11