23948sdkhjf

Stadig lang vej for REACH

Selvom det er et år siden, at den store REACH Kemikaliereform trådte i kraft, er der stadig meget lang vej for at få styr på de tusindvis af farlige kemikalier i dagligdagen.
REACH Kemikaliereformen var resultatet af flere årtiers diskussioner mellem virksomheder, myndigheder, miljø- og forbrugerorganisationer. Men nu viser det sig, at den godkendelsesordning, der var et af flagskibene i REACH, langt fra fungerer. Det skriver Forbrugerrådet på deres hjemmeside.

- REACH skulle virke forebyggende og sikre, at særligt farlige stoffer ikke anvendes på en måde, hvor de kan komme i kontakt med mennesker og miljø. Men når EU kun stiller krav til 16 ud af de mange hundrede særligt farlige stoffer, er det skuffende, siger Christian Ege Jørgensen, formand for Det Økologiske Råd.

Forbrugerrådet er også skuffet over den ringe indsats:

- Ambitionen med REACH var jo at sikre os en hverdag uden skadelig kemi. Men EU's bud på en godkendelsesliste er ikke et seriøst bud på, hvordan vi får bugt med de værste kemikalier. De danske myndigheder bør i kamptrøjen og være med til at sikre at skadelige kemikalier ikke længere er til fri brug. Der er derfor behov for, at de danske myndigheder både melder flere relevante stoffer ind på listen, og at leverer data på de stoffer, som allerede er sat på listen, siger afdelingschef i Forbrugerrådet, Mette Boye.

Myndigheder, virksomheder og andre interesserede kan inden d. 14. august kommentere på listen, og europæiske kemivirksomheder er nu i fuld gang med at arbejde på, at få flere af de 16 stoffer fjernet igen fra listen.

Kilde: Forbrugerrådet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094