23948sdkhjf

Ribben kan nu trækkes ud automatisk

Teknologisk Institut har som de første i verden udviklet en fuldautomatisk robot til udtrækning af ribben på brystflæsk
Udtrækning af ribben har altid været en besværlig og omkostningstung opgave, som kræver fingerfærdigheder og hårdt fysisk arbejde. Værktøjet er svært at håndtere, og det tager lang tid at oplære nye slagteriarbejdere i at håndtere håndværktøjet.

Nu har Danish Meat Research Institute (DMRI), som er en del af Teknologisk Institut, videreudviklet et eksisterende håndværktøj, så det nu er muligt at lade en robot løsne ribbenene fra brystflæsket.

- Vi har igennem en del år arbejdet på at udvikle et bedre håndværktøj. Nu er vi nået dertil, hvor værktøjet er semi-automatiseret, og vi har derfor taget skridtet videre og udviklet en fuldautomatiseret robotløsning, som vi forventer sat i produktion i løbet af 2017, siger Carsten Jensen, der er faglig leder for automatisering hos DMRI.

Når ribbenene skal trækkes ud af brystflæsk, skal der frigøres en hinde over ribbenene. Det bliver i dag foretaget manuelt af slagteriarbejdere med en snor via et håndværktøj.

- Tidligere har processen krævet en del håndarbejde, hvor medarbejderne både skulle placere en nylonsnor under ribbenet, og samtidig trykke ned på ribbenene for at undgå brækkede ribben. Vi har nu fjernet det manuelle arbejde ved hjælp af en luftcylinder. Men den nye teknik, var der ikke så langt fra en semi-automatisk til fuldautomatisk proces, fortæller Carsten Jensen.

Øget global efterspørgsel

Maskinoperatører fra hele verden har i adskillige år forsøgt at udvikle en automatiseret løsning til udtrækning af ribben, da processen i dag er både dyr, tidskrævende og fysisk belastende. Samtidig er efterspørgslen på enkelttrukne ribben voksende, især på store asiatiske markeder som Japan og Korea.

Den banebrydende nye robotløsning er testet i DMRI’s testlokaler på Danish Crown i Ringsted og Blans, og når patent-ansøgningen er i hus, kan den fuldautomatiske løsning implementeres på slagterier i både Danmark og udlandet.

En robot forventes at have en kapacitet på over 500 stykker brystflæsk i timen og kan erstatte flere operatører. At robotten kan erstatte en arbejdsintensiv opgave, er med til at gøre robotten ekstra attraktiv på de danske slagterier, hvor lønomkostninger udgør en ekstra stor udgiftspost.

DMRIs nye robotløsning blev for første gang præsenteret for omverdenen på den store IFFA-messe i Frankurt 7.-12. maj. Indtil videre er det den spanske robotvirksomhed IFR - Innovative Food Robotics - der skal producere og forhandle robotten kommercielt, men der er endnu ikke forhandlet en endelig aftale på plads.

LÆS det seneste Food Supply Magazine - GRATIS adgang

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097