23948sdkhjf

Flere fødevarer med melamin

Fødevareskandalen i Kina accelerer. Giftstoffet melamin er nu dukket op i kiks, boller og i det populære ”White candy”, som er blandt Kinas mest solgte slikprodukter.
Myndighederne finder fortsat fødevarer, der indeholder det sundhedsskadelige stof melamin. Skandalen har bredt sig til hele Asien, hvor babymad, ost, boller og chokoladekiks er blevet fremstillet på basis af kinesiske råvarer indeholdende melamin.

De seneste uger er det kommet frem, at melamin er blevet blandet i kinesisk mælk for at øge proteinindholdet og dermed sikre en højere betaling for mælken. Der er her tale om livsfarlig svindel, da melamin er et brandhæmmende kemisk stof, som er udviklet til overfladebehandling af plastik. Hvis melamin blandes i fødevarer, kan det være dødbringende for mindre børn.

EU skærper kontrollen
I EU vil man nu indføre kontrol og analysere for melamin i kinesiske konfektureprodukter med indhold af mælkeprodukter. I Danmark indføres denne kontrol straks, mens den i EU sandsynligvis først formelt vedtages i løbet af denne uge. EU-Kommissionen har også besluttet at indføre importforbud mod modermælkserstatning fra Kina, idet erstatningerne kan være baseret på sojaprodukter, og dermed ikke er omfattet af det eksisterende forbud.

Fødevarekontrollens rejsehold har allerede besøgt et mindre antal forretninger, og flere vil få besøg af fødevarekontrollen i den kommende uge. Fødevarestyrelsen har ikke fundet problematiske produkter.

I forlængelse af skandalen om melamin i mælkeprodukter fra Kina har EU’s fødevareeksperter (EFSA) vurderet, at slik og kager, som kan indeholde melaminforurenet mælk, ikke udgør en risiko for voksne og ligeledes ikke for børn med normalt forbrug. EFSA’s vurdering er baseret på worst case beregninger, men er forbundet med en betydelig usikkerhed.

New Zealand har fundet ét kinesisk produkt med højt indhold af melamin. Det drejer sig om creme karameller fra "White Rabbit", som vil blive tilbagetrukket fra det danske marked, hvis det er markedsføres i Danmark. Ingen af de store supermarkedskæder i Danmark markedsfører dette produkt.

Kilde: EPN / Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094