23948sdkhjf

Brasilien vil dæmpe jordopkøb

Produktionen af bioethanol har drevet udlændinges køb af landbrugsjord i vejret. USAs forhenværende præsident er blandt de prominente investorer.
Det er ikke ledig landbrugsjord, de mangler i Brasilien. Landet, der er på størrelse med USA, har 350 mio. hektar landbrugsjord, hvoraf kun de 70-80 mio. hektar er opdyrket. Alligevel er der nu et lovforslag på vej gennem den brasilianske kongres, der skal lægge en dæmper på udlændinges opkøb af jord.

– Det handler om national suverænitet – og ikke om fremmedhad, har Rolf Hackbart tidligere udtalt. Han er formand for INCRA-instituttet, der har ansvaret for den brasilianske jordreform.

Afhængige af investorer
Omkring fem millioner hektar af den brasilianske landbrugsjord er ejet af udlændinge og bruges primært til produktion af bioethanol. Blandt de prominente investorer er forhen værende amerikanske præsident Bill Clinton, Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og den rumænskamerikanske investeringsguru George Soros.

– Restriktioner kan give bagslag. F.eks. kommer de nok også til at påvirke de udenlandske investeringer i infrastrukturen. I dag kan køerne af lastbiler med soja til havnene være op til 130 km lange i høstsæsonen. Derfor investerer især kineserne i veje og havneanlæg i Brasilien, så de lettere kan få sojaen afskibet. Men bliver de afskåret fra at investere i jorden, er det jo nok slut med det, siger udenrigsministeriets handelsrådgiver i Sao Paulo i Brasilien, Anders Kjær Adamsen.

Effektivt sukker
Den brasilianske bioethanol fremstilles af sukkerrør, så netop den afgrøde lægger be slag på store mængder af den brasilianske landbrugsjord.
– Blandt nogle investorer er it-aktiernes popularitet blevet afløst af investeringer i landbrugsjord. Ikke bare i Brasilien, men hele Sydamerika. Som brasilianerne med rette praler af, så er der mere ’bang for the buck’ i sukkerrør end i majs, som ellers er amerikanernes foretrukne vej til vedvarende bæredygtig energi, forklarer Anders Kjær Adamsen.

Ingen danske jordejere
I dag er der ingen danske landmænd, der har udflaget til Brasilien. Men Danmark sælger en del slagteri- og procesudstyr til det sydamerikanske land. Til marts næste år gennemfører generalkonsulatet i Sao Paulo i samarbejde med Landbrugsraadet og Danmarks Ambassade i Argentina et fremstød for udstyr til kødindustrien i Brasilien og Argentina.

FN vurderer, at Brasilien i 2010 vil være verdens største fødevareproducent. Landet er allerede verdens største eksportør af bioethanol, soja, sukker, oksekød, fjerkræ, sukker, tobak, kaffe og appelsinjuice.

Kilde: Landbrugsrådet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063